Do miski wsypać mąkę krupczatkę, mąkę pszenną, cukier, kakao do ciast i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło i jajko. Całość razem posiekać i zagnieść kruche ciasto. Zrobić kulę, owinąć w aluminiową folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozłożyć ciasto w dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.
Dynię obrać, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do rondelka, dodać cukier, imbir w proszku, sok z cytryny i 3 łyżki wody. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, następnie ostudzić i zmiksować blenderem na gładką masę.
Miękkie masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dalej ucierając dodawać na przemian puree z dyni, zmielony twaróg, śmietankę, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, a na koniec ubite na sztywną pianę białka. Gotową masę serową z dynią wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać i włożyć ponownie do piekarnika. Piec jeszcze razem przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Mleczną czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby masa się połączyła. Gotową polewą czekoladową polać ostudzony sernik z dynią. Wierzch sernika posypać zrumienionymi na suchej patelni pestkami dyni.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.