Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i razem wymieszać. Smażyć na małym ogniu i ostudzić. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę agrestową wlać do jabłek i dokładnie razem wymieszać. Tężejącą masę jabłkową wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie rozłożyć warstwę herbatników i lekko docisnąć.
Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać do niej cukier waniliowy, serek mascarpone i razem zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i letnią żelatynę wlać do masy śmietankowej i zmiksować razem. Następnie wylać na warstwę herbatników, wyrównać i rozłożyć kolejną warstwę herbatników, lekko dociskając.
Galaretki wiśniowe rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i tężejące wylać na ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia.
Smacznego.