To fajny pomysł na błyskawiczne ciasto. Słodka budyniowa masa z wiśniową nutką pomiędzy słonymi krakersami... brzmi dosyć ciekawie prawda? ;)
Ale zapewniam, że ciasto jest pyszne. Wszystkie składniki jak się przegryzą, to wspaniale do siebie pasują. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach...
Do tego jest proste do wykonania i zawsze wszystkim się udaje. O zakalcu nie ma tutaj mowy. Tego ciasta się nie piecze, więc można nie mieć piekarnika, a mieć w domu pyszne ciacho :) Taki numer ;) Czytaj więcej
To ciacho można jeszcze polać grubą ilością polewy czekoladowej i dowolnie udekorować, np. chrupiącymi płatkami migdałów, prażonymi orzeszkami lub słonecznikiem.
Ta napoleona nadaje się na każdy stół, i nieniedzielny i świąteczny. Super sprawdza się także na różnego rodzaju imprezach.
Smacznego :)
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na nim rozłożyć warstwę krakersów.
Całe jajka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie wsypać budynie wiśniowe w proszku, wlać ½ szklanki zimnego mleka i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Jajka z budyniem wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Gorącą masę wiśniową wylać na krakersy i przykryć kolejną warstwą krakersów. Napoleonkę ostudzić i włożyć do lodówki na około 3 godziny.
Smacznego.