Tłusty Czwartek już jutro :) Mmm... ja już nie mogłam się doczekać i skusiłam się na proste i błyskawiczne oponki :)
Są pyszne i rozpływają się w ustach, znikają błyskawicznie jeden za drugim, dlatego zaraz po upieczeniu trzeba zabierać się za kolejną porcję, albo od razu zrobić z podwójnej porcji ;)
Te pączuszki można przygotowywać nawet razem z dziećmi, które z miłą chęcią pomogą nam wykrawać kółeczka, duże i małe ;)
Smacznego!
Mąkę pszenną przesiać razem z sodą oczyszczoną. Do miski przełożyć twaróg, śmietanę, cukier waniliowy i żółtka. Razem zmiksować blenderem na gładką masą, wsypać mąkę z sodą, razem wymieszać i zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość około 1,5 cm, wycinać szklanką krążki, a kieliszkiem lub nakrętką środki - małe kółeczka (można je usmażyć, a można je zagnieść i smażyć tylko oponki).
W rondlu rozgrzać tłuszcz, do gorącego wkładać po kilka oponek i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Wykładać na ręcznik papierowy, a ostudzone posypać cukrem pudrem.
Z podanego przepisu wyjdzie około 25 pysznych oponek.
Smacznego.