Gotowe ciasto francuskie warto mieć w zapasie, w lodówce. A dlaczego?? Bo może być ono kołem ratunkowym w przypadku niespodziewanych gości... lub gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, dobrego i domowego ;)
Na bazie ciasta francuskiego można w szybki sposób przygotować zakąski na słodko, jak i na słono. W duże arkusze ciasta francuskiego lub małe koperty wykonane z ciasta francuskiego można zapakować owoce, warzywa, mięso, grzyby, ser i wędliny. Szybko, pewnie i bez zakalca! Wszystko zawsze fajnie się udaje i jest apetycznie chrupiące. Za kilkanaście minut błyskawiczne przekąski mamy już na stole. Są ona znakomite serwowane na ciepło, jak i na zimno - ale to już chyba wiecie ;) Czytaj więcej
My tym razem proponujemy przepis na szybkie ciasto francuskie z nadzieniem z pysznych i zdrowych jagód. Jak się okazało słodkie czarne jagody świetnie komponują się z ciastem francuskim... mniam!
To fajna i trochę inna, może nietypowa odsłona ciasta z jagodami. Jest ono fajnym pomysłem na jagodowe ciacho na ciepłe, wakacyjne dni. Serwowane na świeżym powietrzu smakuje super!
Ciasto jest pyszne, ładnie się prezentuje i zawsze wychodzi. Do tego wszystkiego nie mam przy nim za dużo pracy... dlatego zachęcamy do jego wykonania!
Powodzenia i smacznego :)
Ciasto francuskie włożyć do średniej wielkości tortownicy (o średnicy 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy (tak do połowy wysokości). Następnie nakłuć ciasto widelcem i posmarować białkiem.
Jagody oczyścić, opłukać i osuszyć. Dodać do nich cukier i bułkę tartą. Razem wymieszać i wyłożyć na ciasto francuskie.
Schłodzoną śmietanę ubić. Jajka i żółtko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać ubitą śmietanę i delikatnie razem połączyć. Następnie wsypać budyń waniliowy w proszku i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na jagody.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C.
Po upieczeniu ciasto ostudzić i przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Smacznego.