Wygląda skromnie, chociaż w przekroju jest nadzwyczaj barwne. Spód tego ciasta stanowi ciasto biszkoptowe w kolorze żółtym, na którym ułożono warstwę czarnych jagód w galaretce o pięknym fioletowym kolorze, a na nich, dla kontrastu duża ilość białej śmietankowej masy. Całość wieńczy cienka warstwa z mlecznej czekolady - barwy brązowej.
Taki układ kolorów poszczególnych warstw wypieku cieszy oczy swoim wyglądem. Ciasto atrakcyjnie wygląda i pięknie prezentuje się podane na paterze na stół.
Ale to nie wszystko! Smak tego ciasta to poezja... Jak zwykle, gdy jednym ze składnikówsą jagody, smak i zapach tych owoców jest mocno wyczuwalny. Ale w tym wypieku znajduje się również aromat migdałowy, który łamie intensywność jagód... Czytaj więcej
Biała czekolada dokłada swój smak i w ten sposób powstało pyszne i nadzwyczaj aromatyczne ciasto na biszkopcie. Można go podawać do kawy, ale dobrze będzie smakować również z zimnymi napojami. Dobrze schłodzone jest świetnym deserem na upalny dzień. Zachęcamy do wykonania tego słodkiego przepisu cukierniczego.
To kolejny, fajny i sprawdzony przepis na jagodowe ciasto pod pierzynką z bitej śmietany... Taka wersja ciasta jest bardzo miękka i puszysta, dlatego bardzo szybko znajduje ono swoich zwolenników...
Zachęcamy do wypieku i życzymy smacznego :)
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, delikatnie razem wymieszać. Wyłożyć do średniej wielkości tortownicy (o średnicy 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem (ciepłą przegotowaną wodę wymieszać z cukrem, a potem z sokiem z cytryny).
Galaretkę jagodową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Jagody przebrać, opłukać, osuszyć i wymieszać z tężejącą galaretką. Następnie tężejącą masę jagodową wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki na 20 minut.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Do ubitej śmietanki dodać letnią żelatynę i kilka kropli aromatu migdałowego. Gotową masę śmietankową wyłożyć na masę jagodową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladę mleczną. Całość schłodzić w lodówce.
Smacznego.