Bardzo smaczne owocowe ciasto z dyni i jabłek w bardzo kruchym, maślanym cieście. Wierzch ciasta zrobi piękna, błyszcząca kratka z chrupiącymi kosteczkami trzcinowego cukru. To ciasto pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Ciepłe ciasto można położyć na stół i śmiało kosztować :) Uwaga: znika ze stołu bardzo szybko, zostają tylko okruszki... ;)
Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, jajko i żółtko. Całość razem posiekać i zagnieść kruche ciasto.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka przełożyć masło i roztopić. Przełożyć jabłka, dodać cukier, cynamon, wymieszać i smażyć. Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka z jabłkami, wymieszać i dalej smażyć. Do gorącej masy owocowej dodać bułkę tartą i wymieszać.
Dno formy na tartę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem. Kruchym ciastem (2/3) wyłożyć formę (dno i boki), nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.
Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć masę owocową. Pozostałe ciasto rozwałkować i radełkiem zrobić paski. Z pasków zrobić kratkę na cieście. Rozkłóconym białkiem posmarować wierzch ciasta i posypać cukrem trzcinowym. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 °C.
Smacznego.