Przepisy Extra

Ciasto jabłkowo-dyniowe w krucho-maślanym cieście

Składniki:

Krucho-maślane ciasto:
3 ½ szklanki mąki pszennej
25 dag masła
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
Masa jabłkowo-dyniowa:
1 kg jabłek (waga po obraniu)
2 łyżki masła
½ kg dyni (waga po obraniu)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
1 białko
1 łyżka cukru trzcinowego

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, jajko i żółtko. Całość razem posiekać i zagnieść kruche ciasto.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka przełożyć masło i roztopić. Przełożyć jabłka, dodać cukier, cynamon, wymieszać i smażyć. Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka z jabłkami, wymieszać i dalej smażyć. Do gorącej masy owocowej dodać bułkę tartą i wymieszać.

Dno formy na tartę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem. Kruchym ciastem (2/3) wyłożyć formę (dno i boki), nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.

Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć masę owocową. Pozostałe ciasto rozwałkować i radełkiem zrobić paski. Z pasków zrobić kratkę na cieście. Rozkłóconym białkiem posmarować wierzch ciasta i posypać cukrem trzcinowym. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.