Owoce lata i jesień w pysznym i aromatycznym kruchym cieście, a to wszystko polane słodkim lukrem - pycha! :)
Polecam miłośnikom kruchych ciast. Ten wypiek jest idealny na każdą okazję. Jest łatwy i prosty w wykonaniu, i co ważne zawsze się udaje! Tutaj nie ma się co zepsuć, nic nie siądzie, nie będzie zakalca...
Zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)
Do miski wbić jajka i żółtko. Dodać szczyptę soli i ubijać, a następnie wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia. Dodać masło, razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić.
Śliwki opłukać, wypestkować i pokroić w kostkę. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i również pokroić w dużą kostkę.
Średniej wielkości tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej połowę kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Na cieście rozsypać 2 łyżki bułki tartej, rozłożyć owoce i obsypać je pozostałą bułką tartą. Następnie na owoce zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 175 °C.
Do miseczki przelać białko, dodać cukier puder i ucierać łyżką lub mikserem (jedną łapką) na gładką i gęstą masę. Gotowym lukrem polać ostudzone ciasto.
Smacznego.