Przepisy Extra

Kruche owocowe ciasto z budyniem

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki cukru pudru
25 dag margaryny Kasia
1 jajko
1 żółtko
5 łyżek śmietany 18%
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
1 białko
Masa owocowa:
1 kg jabłek (waga po obraniu)
1 puszka ananasa
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki bułki tartej
Masa budyniowa:
3 budynie waniliowe (bez cukru)
1/2 szklanki cukru
1 litr mleka
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę krupczatkę, mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą. Dodać cukier puder, margarynę, jajko, żółtko, śmietanę, proszek do pieczenia i kilka kropli ekstraktu waniliowego. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Następnie schłodzić w lodówce.

Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ananasy wyciągnąć z zalewy, dokładnie odcisnąć z soku i pokroić w kostkę. Do dużej miski przełożyć jabłka i ananasa. Dodać cukier waniliowy, bułkę tartą i razem wymieszać.

Mleko (750 ml) przelać do garnka. Dodać cukier, rozmieszać i zagotować. W 250 ml mleka rozmieszać budynie waniliowe w proszku i wlać do gotującego się mleka, chwilkę pogotować.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć w niej ¾ kruchego ciasta i posmarować rozmąconym białkiem. Na cieście rozłożyć masę owocową, a na niej ugotowany gorący budyń. Na wierzch zetrzeć pozostałe kruche ciasto (¼). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
4.4358974356 stars based on 39 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo :)
Dorota [2014-05-14 18:53:33]
To cieszę się bardzo, że ciasto się udało i że smakowało :) Pozdrawiam i smacznego życzę :)
Dorota [2014-02-24 22:32:01]
Można, życzę udanego wypieku :)
Dorota [2013-09-03 08:10:59]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.