Do miski wsypać mąkę krupczatkę, mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą. Dodać cukier puder, margarynę, jajko, żółtko, śmietanę, proszek do pieczenia i kilka kropli ekstraktu waniliowego. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Następnie schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ananasy wyciągnąć z zalewy, dokładnie odcisnąć z soku i pokroić w kostkę. Do dużej miski przełożyć jabłka i ananasa. Dodać cukier waniliowy, bułkę tartą i razem wymieszać.
Mleko (750 ml) przelać do garnka. Dodać cukier, rozmieszać i zagotować. W 250 ml mleka rozmieszać budynie waniliowe w proszku i wlać do gotującego się mleka, chwilkę pogotować.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć w niej ¾ kruchego ciasta i posmarować rozmąconym białkiem. Na cieście rozłożyć masę owocową, a na niej ugotowany gorący budyń. Na wierzch zetrzeć pozostałe kruche ciasto (¼). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego.