Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę żytnią pełnoziarnistą, cukier trzcinowy, kakao do ciast i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i całość razem wymieszać, zagnieść i schłodzić w lodówce.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej ¾ kruchego kakaowego ciasta. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piernika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.
Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować (jeśli są duże to przekroić na połowę). Jabłka obrać ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Do miski przełożyć truskawki i jabłka. Wsypać galaretkę brzoskwiniową w proszku, bułkę tartą i całość razem wymieszać.
750 ml mleka wlać do garnka, dodać masło i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie brzoskwiniowe w proszku i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.
Podpieczony i lekko ostudzony kakaowy spód posypać bułką tartą, na nim rozłożyć masę owocową, potem przykryć gorącym budyniem, a na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche, kakaowe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Po ostudzeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego.