Przepisy Extra

Ciasto marchewkowo-dyniowe ze śmietanką, polewą i orzeszkami

Dynia + marchewka + słodka śmietanka + polewa czekoladowa + orzeszki = cudne połączenie :) To fajny i sprawdzony pomysł na jesienny wypiek!

Wbrew pozorom jest to łatwe ciasto z puszystą śmietankową masą. Spód tego ciasta jest trochę nietypowy, bo z marchewką i dynią, na to upieczone i ostudzone ciasto wykładamy słodką śmietankową masę, rozkładamy herbatniki, potem polewamy dużą ilością polewy, która po ostudzeniu będzie bardzo chrupiąca i posypujemy zrumienionymi orzeszkami ziemnymi... mniam :) Czytaj więcej

Na koniec musimy uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto musi odpocząć w lodówce - najlepiej 24 godziny, no i potem.... upragniona degustacja - mmm.... ciasto przepyszne - po prostu rozpływa się w ustach.

Jest idealne na każde przyjęcie, ale i na Święta :) U mnie miało swój debiut na urodzinowym stole i.... zniknęło bardzo szybko! aaaaa i oczywiście każdy pytał o przepis ;)

Zatem udanego wypieku i smacznego :)

Składniki:

Marchewkowo-dyniowe ciasto:
15 dag marchwi (waga po obraniu)
30 dag dyni (waga po obraniu)
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
Masa śmietankowa:
750 ml śmietanki 30%
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
ok. 15 dag herbatników
5 dag orzeszków ziemnych
Polewa czekoladowa:
15 dag czekolady mlecznej
5 dag masła

Sposób wykonania:

Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie odcisnąć z soku. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Potem dodać mąkę pszenną, olej, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i razem zmiksować. Na koniec dodać marchew, dynię i razem delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.

Galaretkę cytrynowa rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać ostudzoną galaretkę cytrynową i razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na ostudzone marchewkowo-dyniowe ciasto, a następnie rozłożyć herbatniki i włożyć ciasto do lodówki na około 30 minut.

Orzeszki ziemne pokroić i zrumienić na suchej patelni. Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać masło i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby masa się połączyła. Ciepłą polewę czekoladową rozsmarować na herbatnikach. Wierzch ciasta posypać zrumienionymi orzeszkami. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.