Dynia + marchewka + słodka śmietanka + polewa czekoladowa + orzeszki = cudne połączenie :) To fajny i sprawdzony pomysł na jesienny wypiek!
Wbrew pozorom jest to łatwe ciasto z puszystą śmietankową masą. Spód tego ciasta jest trochę nietypowy, bo z marchewką i dynią, na to upieczone i ostudzone ciasto wykładamy słodką śmietankową masę, rozkładamy herbatniki, potem polewamy dużą ilością polewy, która po ostudzeniu będzie bardzo chrupiąca i posypujemy zrumienionymi orzeszkami ziemnymi... mniam :) Czytaj więcej
Na koniec musimy uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto musi odpocząć w lodówce - najlepiej 24 godziny, no i potem.... upragniona degustacja - mmm.... ciasto przepyszne - po prostu rozpływa się w ustach.
Jest idealne na każde przyjęcie, ale i na Święta :) U mnie miało swój debiut na urodzinowym stole i.... zniknęło bardzo szybko! aaaaa i oczywiście każdy pytał o przepis ;)
Zatem udanego wypieku i smacznego :)
Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie odcisnąć z soku. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Potem dodać mąkę pszenną, olej, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i razem zmiksować. Na koniec dodać marchew, dynię i razem delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Galaretkę cytrynowa rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać ostudzoną galaretkę cytrynową i razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na ostudzone marchewkowo-dyniowe ciasto, a następnie rozłożyć herbatniki i włożyć ciasto do lodówki na około 30 minut.
Orzeszki ziemne pokroić i zrumienić na suchej patelni. Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać masło i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby masa się połączyła. Ciepłą polewę czekoladową rozsmarować na herbatnikach. Wierzch ciasta posypać zrumienionymi orzeszkami. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.