Komentarze do przepisu:
To nie są ciemne tradycyjne kluski .....
Maja [2017-10-04 18:38:45]
Ślicznie dziękuję i cieszę się, że kluseczki smakowały. Pozdrawiam :)
Dorota [2013-03-24 21:57:32]
Bardzo smaczne, proporcje idealne.pozdrawiam.
Kasia O [2013-03-24 21:14:33]
Ta czerwona kapusta na zdjęciu to kiszona czerwona kapusta. Robi się ją tak samo jak białą kiszoną kapustę, przepis tutaj: http://extra.smaczny.pl/przepis,kapusta_kiszona A to mięso to karkówka lub łopatka w sosie, coś podobnego jak: http://extra.smaczny.pl/przepis,ulubione_i_sprawdzone_przepisy_asi__duszona_karkowka_w_sosie
Dorota [2013-01-04 22:12:39]
mam pytanie czy w przyszłości mogłaby pani dodac przepis na tą kapustę czerwona i to mięso na talerzu, pamietam takie jedzenie z dziecinstwa. uwielbiam pani przepisy dlatego wiem ze na pewno powróciły by smaki z młodosci:) pozdrawiam
monarosa [2012-09-23 21:18:21]
Proszę bardzo i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-04-19 11:25:41]
Myślałam że czarne to są tylko śląskie !!!!!!
Róża... [2010-11-12 20:12:52]
ciekawe czy można do nich włożyć farsz ześwieżych grzybów?jak ktoś zna przepis to poproszę:)
renia [2010-09-21 04:18:41]
Przecież to są pyzy!!
Dorota_Śląsk [2010-05-31 14:22:42]
To jest pyszne!! ale to nie je slaski obiod bo slaski je ze roladą i jasnymi kluskami te sa poznańskie.
Katka [2009-03-15 16:34:15]
super jedzenie polecam wszystkim
ewa-belz [2009-02-15 21:05:27]
To chyb są pyzy.Kluski ziemniaczane robi się tylko z utartych ziemniaków.Jada się ze skwarkami i z twarogiem.Przynajmniej ja takie znam.
madzia [2008-09-23 20:45:51]
oczywiście że kluski maja ciemny kolor ..i nazywane sa też kluskami żelaznymi ...oraz przecierakami w zależności od regionu...kluski z surowych ziemniaków sa popularne w wielu regionach polski ...tylko sa inaczej podawane...tak samo zresztą na kresach robi się popularne zeppeliny...ciasto z surowych ziemniaków plus mięsno cebulowy farsz...mój dziadek zwykł robić kluski żelazne ze skwarkami ...z boczkiem...podawano tez je z zupą z dyni ,,,zamiast zacierek....jak również robiono z ciasta swoiste pyzy z nadzieniem serowym...a mój dziadek to rodowity łodzianin i potrawa ta jest również uważana za regionalny przysmak :-)
ann [2008-07-28 01:17:34]
u nas mowimy siwe kluski. i nie dodajemy jajka tylko 2srednie ziemniaki wcieramy.najlepsze ze schabowym pieczonym na masle i kiszona kapusta
kuchareczka [2008-02-06 14:26:44]
Wlasnie.ja tez niedaje jajka do ciemnych klusek.Pierwsze slysze.
ze slaska :) [2007-09-27 23:46:05]
śląskie kluski bardzo dobre uwielbiam je szczegulnie z sosem grzybowym dobre są też z sosem gulaszowym
Profesor [2007-07-26 21:30:35]
Na śląsku tego rodzaju kluski noszą nazwę ciemnych klusek - są one z ugotowanych i surowych tartych ziemniaków. A pyzy są chyba tylko z samych tartych ziemniaków - chyba, że się mylę - ale są przecież różne przepisy...
Dorota [2007-07-19 15:10:30]
to nie są pyzy? tylko nie am niczego w srdoku
Oti [2007-07-09 17:29:34]
Do ciemnych śląskich klusek nie dodaje się jajka!!!
Iza [2007-04-20 19:37:48]
Te kluski znakomicie smakują na drugi dzień ,pokrajane wplasterki i mocno odsmażone na zrumienionej słonince lub boczku
POLECAM
BECIA [2007-03-24 22:32:21]
tak to typowy obiad śląski! Ja często robie to na obiad i wszystkim smakuje! A czasami nawet do srodka daje mięso mielone i tez jest pyszne! pozdrawiam!
beatenka [2007-03-23 11:21:40]
ja znam te kluski pod nazwą szare kluseczki. PYCHOTA
mika [2007-03-20 22:07:16]
do pani z tarnogorzanka. To nie sa biale kluski prosze pania tylko niektorzy mowia na nie szare czy ciemne,
Baska ze Slaska [2007-03-14 21:01:03]
To można trochę zmniejszyć ilość mąki, ale z tą ilością mąki kluski wyszły mięciutkie, ale to też zależy od ziemniaków.
Dorota [2007-03-10 19:08:41]
dlaczego tyle mąki ziemiaczanej, to będą kule armatnie takie twarde.
kruzon [2007-03-10 11:03:53]
pychotka!!!!
natka [2007-03-10 10:22:17]
to są białe kluski a nie ciemne
tarnogórzanka [2007-03-09 20:28:57]
to typowo śląski obiad
katowiczanka [2007-03-07 22:01:05]