Przepisy Extra

Dyniowo-ziemniaczane kopytka

Składniki:

Kopytka:
60 dag dyni (waga po obraniu)
60 dag ziemniaków (waga po obraniu)
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
8 łyżek masła
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki mielonego lnu
gałka muszkatołowa
imbir

Sposób wykonania:

Dynię obrać ze skórki, wydrążyć, opłukać i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Przełożyć na sitko.

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować do miękkości. Lekko ostudzić, przecisnąć przez praskę i ostudzić.

Do miski przełożyć dynię, ziemniaki, surowe jajko, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Całość razem wymieszać i wyrobić ręką (jeśli ciasto będzie rzadkie, to należy dosypać jeszcze mąki). Z ciasta formować wałki na blacie lub stolnicy posypanej mąką i kroić na ukos (ostrym nożem). Gotowe dyniowo-kopytka wrzucać partiami na gorącą osoloną wodę. Gdy wypłyną, pogotować przez około 1 minutkę i wyciągać łyżką cedzakową na talerz.

Na dużej patelni roztopić masło. Dodać bułkę tartą, mielony len, szczyptę gałki muszkatołowej oraz mielonego imbiru. Razem wymieszać, przełożyć ugotowane kopytka, ponownie wymieszać i chwilę smażyć na złoto. Podawać na ciepło.

Z podanych składników wyjdzie około 100 sztuk pysznych kopytek o złotym kolorze.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Kopytka
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie za komentarz i cieszę się, że kopytka smakowały. Zgadzam się z tym, że mają wyraźny smak - mojej rodzince też zasmakowały - nawet tym, którzy za dynią nie przepadają ;) Również pozdrawiam :)
Dorota [2014-01-08 20:28:25]
Bardzo smaczne, wyraźnie inny smak niż tradycyjnych kopytek. Pozdrawiam.
Kasia O [2014-01-04 17:14:01]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.