Dynię obrać ze skórki, wydrążyć, opłukać i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Przełożyć na sitko.
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować do miękkości. Lekko ostudzić, przecisnąć przez praskę i ostudzić.
Do miski przełożyć dynię, ziemniaki, surowe jajko, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Całość razem wymieszać i wyrobić ręką (jeśli ciasto będzie rzadkie, to należy dosypać jeszcze mąki). Z ciasta formować wałki na blacie lub stolnicy posypanej mąką i kroić na ukos (ostrym nożem). Gotowe dyniowo-kopytka wrzucać partiami na gorącą osoloną wodę. Gdy wypłyną, pogotować przez około 1 minutkę i wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
Na dużej patelni roztopić masło. Dodać bułkę tartą, mielony len, szczyptę gałki muszkatołowej oraz mielonego imbiru. Razem wymieszać, przełożyć ugotowane kopytka, ponownie wymieszać i chwilę smażyć na złoto. Podawać na ciepło.
Z podanych składników wyjdzie około 100 sztuk pysznych kopytek o złotym kolorze.
Smacznego.