Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do garnka, wyrównać powierzchnię i podzielić nożem lub palcem na cztery części. Jedną część wyjąć łyżką i rozłożyć na trzech pozostałych. Do powstałej dziury należy wsypać mąkę ziemniaczaną (wsypać należy jej tyle, aby była na równi z pozostałymi ziemniakami). Następnie dodać jajko. Razem wymieszać i wyrobić ciasto ręką.
Śliwki umyć, wypestkować i osuszyć.
Z kawałka ciasta zrobić wałek, odciąć grubszy plasterek ciasta i spłaszczyć na ręce. Na powstały placuszek położyć jedną śliwkę, do jej środka wsypać cukier (około ½ łyżeczki). Zamknąć śliwkę i skleić ciasto, formułując knedla.
Gotowe knedle wkładać do wrzącej i osolonej wody. Gdy wypłyną gotować 3 minuty. Bułkę tartą zrumienić na maśle. Gorące knedle podawać polane bułką tartą z masłem.
Z podanych składników wyjdzie 17 knedli.
Smacznego.