Przepisy Extra

Pierogi ruskie

Składniki:

Ciasto:
ok. 1 kg mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki oleju
ok. 2 szklanki wody (wrzącej)
Farsz:
1 kg ziemniaków
30 dag białego sera
20 dag cebuli
10 dag smalcu
majeranek
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną i zrobić dołek. Wbić jajka i dodać olej. Mieszając ciasto drewnianą łyżką dolewać wrzącą wodę. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do miski i przykryć pokrywką, aby nie wysychało.

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę i ostudzić. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. W rondelku roztopić smalec, przełożyć do niego cebulę i zeszklić. Do ziemniaków dodać biały ser, połowę cebuli z tłuszczem oraz majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem (dużo). Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Następnie wycinać szklanką krążki, na środek krążka kłaść łyżeczką farsz, złożyć na pół i sklejać brzegi.

Do wrzącej osolonej wody wrzucać partiami pierogi, gdy wypłyną pogotować jeszcze przez około 2 minuty i wyciągać łyżką cedzakową. Gorące pierogi polać zeszkloną cebulą (tą pozostałą).

Z podanych składników wyjdzie około 125 pierogów ruskich.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję Asieńko :) I serdecznie Cię pozdrawiam :)
Dorota [2014-04-11 22:34:31]
Pyszne :) robię je tylko z przepisu Doroty :) ale nie dodaję majeranku, tylko sól, pieprz i trochę kucharka albo vegety. Polecam!
asienka19873 [2014-04-11 16:00:14]
Dziękuję bardzo :) Cieszę się, że pierożki smakowały i pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2014-04-07 21:08:14]
Pierożki bardzo smaczne, cisto super. Pozdrawiam.
Kasia O [2014-04-06 10:20:48]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.