Na stolnicę przesiać mąkę pszenną i zrobić dołek. Wbić jajka i dodać olej. Mieszając ciasto drewnianą łyżką dolewać wrzącą wodę. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do miski i przykryć pokrywką, aby nie wysychało.
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę i ostudzić. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. W rondelku roztopić smalec, przełożyć do niego cebulę i zeszklić. Do ziemniaków dodać biały ser, połowę cebuli z tłuszczem oraz majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem (dużo). Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Następnie wycinać szklanką krążki, na środek krążka kłaść łyżeczką farsz, złożyć na pół i sklejać brzegi.
Do wrzącej osolonej wody wrzucać partiami pierogi, gdy wypłyną pogotować jeszcze przez około 2 minuty i wyciągać łyżką cedzakową. Gorące pierogi polać zeszkloną cebulą (tą pozostałą).
Z podanych składników wyjdzie około 125 pierogów ruskich.
Smacznego.