Przepisy Extra

Kopytka z sosem pieczarkowym

Kopytka - to jedne z najpopularniejszych klusek w Polce, a także danie, które kojarzy nam się z dzieciństwem, bo przecież nasze mamusie często je dla nas przygotowywały :)

Kopytka można jeść samodzielnie, ale można je też podawać z różnymi dodatkami, np: z cukrem, ze zrumienioną bułką tartą, okraszone cebulką, skwarkami, sosem pomidorowym, sosem śmietankowym, sosem chrzanowym, sosem pieczeniowym (np. który często nam zostaje z niedzieli), a nawet z gulaszem.

My natomiast proponujemy je podać z pysznym pieczarkowym sosem, z dodatkiem cebulki, słodkiej śmietanki i aromatycznych przypraw... mniam!

Oczywiście w sezonie jesienny, gdzie mamy piękne, dorodne grzyby, nasze pieczarki można śmiało zamienić na aromatyczne grzybki!

Kopytka można też podawać do obiadu, jako zamiennik zwykłych ziemniaków. To tak, żeby sobie odmienić, i żeby nasze obiady nie były monotonne... bo znowu ziemniaki, kotlet i surówka... ;) Czytaj więcej

Z tego przepisu wyjdzie nam dosyć dużo kopytek, bo aż ponad 50 sztuk....

A jeśli ich nie zjemy, to śmiało można je przechowywać w lodówce do jutrzejszego dnia, ale można je także zamrozić. W tym celu ostudzoną porcję kopytek wkładamy do woreczka, mrozimy, a jeśli przyjdzie nam znowu ochota na kopytka, to wtedy gotujemy wodę, solimy, wrzucamy nasze zamrożone kopytka, a gdy wypłyną gotujemy 1-2 minutki i już! Nasz błyskawiczny obiad gotowy :)

Kopytka są przepyszne i nikogo przecież nie trzeba namawiać do ich jedzenia. Dzieci zajadają się nimi, aż miło patrzeć :)

Przy kopytkach to szybko można "stworzyć coś z niczego"! To danie bardzo proste, ale doskonałe w smaku.

Zatem do dzieła i smacznego :)

Składniki:

Kopytka:
1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
ok. 1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Sos pieczarkowy:
15 dag cebuli
1 łyżka smalcu
30 dag pieczarek
sól prowansalska
pieprz kolorowy
¾ szklanka wody
1 łyżka mąki pszennej
tymianek
majeranek
natka zielonej pietruszki
1 ½ łyżki śmietanki 30%

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany smalec i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Dodać do cebuli wraz ze szczyptą soli prowansalskiej i kolorowego pieprzu, razem wymieszać smażyć. Do wody wsypać mąkę pszenną, dokładnie rozmieszać i wlać do podsmażonych pieczarek. Mieszając zagotować, chwilkę pogotować i zdjąć z ognia. Na koniec dodać śmietankę, szczyptę tymianku, rozgniecionego w placach majeranku i natki zielonej pietruszki.

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i wyrobić ręką ciasto. Następnie z ciasta formować wałek na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną, lekko spłaszczyć i ostrym nożem kroić ukośne około 1,5 cm paski.

Wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną pogotować jeszcze 1-2 minutki i wyciągnąć łyżką cedzakową na talerze. Gorące kopytka polać sosem pieczarkowym i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Kopytka
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.