Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i ugotować. Lekko ostudzone przecisnąć przez praskę. Następnie przecisnąć twaróg i dodać do ziemniaków. Dodać też żółtka i ubite na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Na koniec dodać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
Całość razem wymieszać i zagnieść ciasto. Z gotowego ciasta formować wałki o średnicy około 25 mm, lekko spłaszczyć i kroić na ukos na 15 mm paski. Następnie wrzucać partiami do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną pogotować przez około 1 minutę i wyciągać łyżką cedzakową.
Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i chwilkę razem podsmażyć.
Gorące kluski leniwe rozłożyć na talerzach. Polać masłem ze zrumienioną bułką tartą i posypać cynamonem, można też mielonymi goździkami i kardamonem (taka zimowa wersja). Można też posypać cukrem – pudrem, zwykłym lub trzcinowym, żeby osłodzić sobie życie :)
Z podanych składników wyjdzie około 120 klusek – duuużo – obiad na 2 dni ;)
Smacznego.