Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę do miski. Dodać do nich mąkę ziemniaczaną i jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wyrobić ręką na gładką masę. Można tutaj wykorzystać ziemniaki, które nam zostały z poprzedniego obiadu.
Udko z kurczaka, łopatkę wieprzową, obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę razem ugotować (można je ugotować w niedzielę w rosole, a w poniedziałek użyć do farszu lub powstały wywar użyć do zupy). Następnie wyjąć, ostudzić, udko obrać z kości i razem z warzywami zmielić w maszynce do mięsa. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do farszu. Dodać szczyptę majeranku i ostrej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Z ziemniaczanego ciasta robić kulkę, następnie na ręce spłaszczyć, zrobić placuszek. Łyżeczką nałożyć na ziemniaczane ciasto farsz, delikatnie skleić i uformować kulkę.
Gotowe kluski z nadzieniem wrzucić na wrzącą osoloną wodę. Gdy wypłyną gotować jeszcze przez około 4 minuty. Gorące kluki rozłożyć na talerzach i polać je zrumienioną bułką tartą na maśle. Podawać na gorąco.
Smacznego.