Cukinia z grilla, to bardzo łatwa w wykonaniu potrawa, i doskonały dodatek do różnych dań mięsnych, również przygotowywanych na grillu.
W marynacie, która posłuży do zamarynowania cukinii znajduje się czosnek, który nadaje przygotowanej potrawie wyrazistości i charakterystycznego zapachu.
W tym przypadku coś dla siebie znajdą również wegetarianie i weganie. Cukinia z grilla dobrze smakuje podana na ciepło, jak i na zimno.
Ale taką cukinię można serwować również jako dodatek do kiełbasek, steków lub szaszłyków. To prosty i smaczny dodatek do mięsnych, ale i rybnych dań z grilla. Czytaj więcej
Cukinia z grilla to równocześnie potrawa o charakterze dietetycznym. Jest ona pożywna, mało kaloryczna, i do tego wszystkiego zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych. Grillowaną cukinię można nakładać np. na kanapkę - smakuje wyśmienicie!
Taka cukinia z rusztu wychodzi soczysta i bardzo aromatyczna, dlatego smakuje nawet wybrednym i wymagającym smakoszom ;)
Polecamy!
Cukinię umyć, osuszyć i w skórce pokroić w 1 cm plasterki. Czosnek zmiażdżyć. Do oliwy z oliwek dodać suszoną bazylię, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Marynatę wymieszać i posmarować plasterki cukinii. Włożyć do lodówki na około 6 godzin.
Następnie cukinię w marynacie ułożyć na tacce aluminiowej i położyć na rozgrzanym grillu. Grillować około 25 minut, od czasu do czasu odwracając, żeby cukinia się nie przypaliła.
Grillowaną cukinię podawać jako dodatek do dań z grilla.
Smacznego.