Boczek to mięso wieprzowe, świetnie nadające się do opiekania na grillu. To chyba jedna z najprostszych propozycji grillowania, oczywiście zaraz po kiełbasie ;)
W czasie obróbki termicznej przerosty z tłuszczu zostaną w pewnym stopniu wytopione, a cała porcja grillowanego boczku nabierze soczystości i miękkości.
Boczek zamarynowany w marynacie z dużą ilością ziół przejdzie ich zapachem, nabierze niepowtarzalnego aromatu i smaku.
Taki grillowany boczek jest doskonałym dodatkiem do warzyw z grilla, równie dobrze smakuje podany z pieczywem - może być to również chrupiące pieczywo z rozgrzanego rusztu. Idealnie łączy się również z lekkimi sałatkami oraz z sosami np. czosnkowym lub koperkowym - mniam! Czytaj więcej
Taki boczek ma same zalety: jest błyskawiczny w przygotowaniu, szybko i fajnie się grilluje, nie ma z nim problemów (nic się nie przykleja, nic nie spada), no i jak pewnie podejrzewacie.... baaaardzo szybko znika! I zawsze chętnych na takiego boczusia jest bardzo dużo :)
Niektórzy twierdzą, że nie ma dobrej zabawy przy grillu bez aromatyczny plastrów boczku... i chyba mają rację ;)
Polecamy :)
Do oleju dodać przyprawę do grilla, marynatę staropolską, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać. Gotową marynatą posmarować plasterki boczku.
Boczek w marynacie ułożyć na aluminiowej tacce i włożyć na 60 minut do lodówki. Następnie tackę z boczkiem położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować. Od czasu do czasu plasterki boczku należy odwracać. Pod koniec grillowania boczek można przełożyć prosto na rozgrzany ruszt i grillować.
Smacznego.