Grillowane warzywa to świetna przystawka do różnego rodzaju dań mięsnych przygotowywanych na grillu. Można je podawać również samodzielnie, bez mięsa i wtedy mają one charakter dań dietetycznych. To jest też fajny pomysł na smaczne wegetariańskie danie z rusztu.
Cukinia z pieczarkami to ciekawe, łatwe i szybkie w wykonaniu danie. Po przygotowaniu poszczególnych składników sałatki tzn. cukinii i pieczarek, umieszczamy je na tacce aluminiowej i doprawiamy przyprawami. Potem całość owijamy szczelnie folią aluminiową i układamy na ruszcie grilla. To wszystko... :) Czyli danie banalnie proste, a wnosi całkiem nowe doznania smakowe do naszego grillowanego menu ;) Czytaj więcej
Składnikiem, który nadaje charakter sałatce jest koperek, którego to zapach i smak jest wyraźnie odczuwalny - mmm... pycha!
Nam ta potrawa bardzo smakowała z grillowaną kiełbasą.
Polecamy i smacznego życzymy :)
Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w skórce w plasterki o grubości około 1 ½ cm. Pieczarki obrać ze skórki, umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Na aluminiowej tacce lub folii ułożyć plasterki cukinii, a na niej rozłożyć pieczarki. Całość posypać solą morską, pieprzem i koperkiem. Przykryć folią aluminiową, dobrze zawinąć i rozłożyć na rozgrzanym grillu. Podczas grillowania folię z zawartością należy odwracać. Grillować około 35 minut.
Podawać razem z grillowaną kiełbaską, szaszłykami lub stekiem.
Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w II fazie.
Smacznego.