Przepisy Extra

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Składniki:

50 dag białej kiełbasy (ok. 4 sztuki, parzonej)
15 dag cebuli
200 ml jasnego piwa
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
pieprz cayenne
pieprz czarny
majeranek
sól
1 listek laurowy

Sposób wykonania:

Białą kiełbaskę nakłuć wykałaczką kilka razy z każdej strony. Następnie przełożyć ją do miski i zalać jasnym piwem. Dodać musztardę, miód, szczyptę pieprzu cayenne, czarnego pieprzu, majeranku, soli oraz listek laurowy. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 1 godzinę, od czasu do czasu odwracając kiełbasę.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Następnie przełożyć ją do naczynia do zapiekania, a na nią wyłożyć białą kiełbasę i całość zalać marynatą.

Naczynie z kiełbasą włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 160 °C, od czasu do czasu polewając marynatą piwną, a następnie kiełbaski odwrócić i dalej zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 160 °C. od czasu do czasu polewając marynatą.

Gotową kiełbaskę podawać na gorąco z chrzanem. To fajna propozycja na świąteczne śniadanie lub kolację.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.