Można zadać pytanie, w jakim celu grillować czosnek? I czym różni się czosnek surowy od pieczonego czosnku na grillu? Już odpowiadam...
Najczęściej czosnek dodawany jest w charakterze przyprawy do potrawy podczas jej przygotowywania. Tutaj osobno przygotowana główka czosnku, poddana obróbce termicznej na ruszcie stanowi doskonały dodatek do dań wykonanych na grillu lub w sposób tradycyjny, w kuchni.
Dobrze przygotowany na grillu czosnek jest miękki, do tego stopnia, że można go ładnie rozsmarować na kanapce, która nabiera wyrazistego aromatu i smaku, jest po prostu przepyszna. W ten sposób można zastąpić np. w daniach mięsnych musztardę czy chrzan. Czytaj więcej
Ponadto grillowany czosnek jest spokojniejszy i łagodniejszy w smaku oraz w zapachu niż ten surowy. Tak więc dania nim doprawione uzyskują często nowe oblicze kulinarne.
Taki czosnek to świetna sprawa i być może niezbyt popularny jeszcze sposób na wykorzystanie go do przyprawiania potraw.
Warto się skusić na taką pychotkę z grilla :)
Smacznego!
Główkę czosnku położyć na folii aluminiowej (na błyszczącej stronie) i dokładnie zawinąć. Każdą główkę czosnku zawijamy osobno w folię. Tak przygotowany czosnek położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 30 minut. Od czasu do czasu główkę czosnku należy odwracać, żeby czosnek się nie przypalił. Następnie czosnek należy wyciągnąć z folii.
Grillowana główka czosnku powinna być miękka, a same ząbki czosnku powinny się łatwo wyciskać z łupiny. Takim czosnkiem można smarować pieczywo. Jest on również doskonałym dodatkiem do kiełbasy, mięsa i szaszłyków z grilla.
Grillowany czosnek ma delikatniejszy smak od surowego czosnku.
Smacznego.