Przepisy Extra

Cynamonowa babka na maślance

Składniki:

Ciasto:
3 jajka
sól
1 szklanka cukru
25 dag margaryny (np. Kasia)
2 szklanki maślanki
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżeczki cynamonu
2 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa będzie puszysta. Na koniec dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, maślankę (może być też kwaśne mleko), mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, cynamon i sodę oczyszczoną. Całość razem zmiksować i wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 10 na 36 cm (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Hmm... to nie wiem dlaczego, szklanki te tradycyjne o 250 ml pojemności. Może za niska temperatura pieczenia była... to też może być powód. Pozdrawiam :)
Dorota [2016-07-21 12:04:44]
Pani Dorotko, nie wiem dlaczego ale u mnie ta babka w środku nie mogła się upiec, zostało surowe ciasto choć wydłużyłam czas pieczenia. Czy szklanka Pani to 200 czy 250. Pozdrawiam.
Kasia O [2014-05-25 14:40:32]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.