Przepyszny serniczek w czekoladowej odsłonie :)
Jest prosty, łatwy do wykonania i przepyszny! Do tego jest wilgotny i aromatyczny - po prostu doskonały na każdą okazję :)
Udanego wypieku i smacznego!
Mąkę pszenną przesypać do miski. Dodać margarynę, jajka, żółtko i proszek do pieczenia. Wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie (25 na 35 cm). Nakłuć widelcem.
Dwie szklanki mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budynie czekoladowe. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i ugotować. Gorący budyń czekoladowy wylać na surowe kruche ciasto i pozostawić ostudzenia.
Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać cukier, homogenizowane serki, żółtka i budyń bananowy w proszku. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie razem połączyć i masę serową wyłożyć na ostudzoną masę czekoladową.
Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 190 °C. Po ostudzeniu sernik polać polewą czekoladową (czekoladę roztopić, dodać mleko i razem połączyć). Wierzch ciasta posypać płatkami lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego.