Sezon gruszkowy w pełni... to można się skusić na super wystrzałowe i pięknie prezentujące się ciasto z gruszkami :)
Może wygląda na skomplikowane, ale wbrew pozorom nie jest takie trudne w przygotowaniu i jest dosyć tanie. Dużo pieczenia przy nim nie ma, pieczemy tylko i wyłącznie sam, kakaowy biszkopt...
Jeśli miałabym opisać to ciasto, to jest to kakaowy biszkopt przełożony masą gruszkową, potem na górę wyłożona jest słodka i przepyszna masa śmietankowa, a w niej utopione ciasteczka z galaretką, oblane chrupiącą czekoladą, czyli Delicje :) Czytaj więcej
Te wszystkie warstwy, jak się przegryzą smakują wyśmienicie - nic dodać, nic ująć! To super wypiek na lato i jesień, kiedy mamy jeszcze w zasięgu ręki pyszne, słodkie i soczyste gruszki, a te z własnego ogrodu są jak wiadomo najlepsze :)
Aromatyczne gruszki fajnie pasują do warstwowego ciacha. Ciasto to jest niezwykle lekkie, puszyste i delikatne w smaku :) Po skosztowaniu pierwszego kawałka niestety sięgamy po kolejny... ;)
Jest to ciasto idealne na każdą okazję i na każde świętowanie!
Zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach np. 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Następnie ostudzić i przekroić na dwie części.
Gruszki obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka i smażyć kilka minut. Budyń śmietankowy rozmieszać w 250 ml zimnej wody i wlać do gruszek, chwilkę pogotować. Gorącą masę gruszkową wyłożyć na jedną część biszkoptu, na masę położyć drugą część biszkoptu i lekko docisnąć. Ostudzić.
Galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na drugą część biszkoptu. Na masie rozłożyć Delicje i lekko docisnąć je do masy. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Smacznego.