Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie razem wymieszać.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę biszkoptową i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na połowę (najlepiej na drugi dzień, wtedy się nie kruszy). Jedną część biszkoptu przełożyć do formy. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i powstałym ponczem (połową) nasączy jedną część biszkoptu.
Około ½ szklanki marchewkowego soku wlać do miseczki, dodać wodę, wsypać budynie śmietankowe w proszku i razem dokładnie rozmieszać. Pozostały marchewkowy sok wlać do garnka i zagotować. Następnie do gotującego się soku wlać rozmieszane budynie i ugotować gęstą masę, cały czas mieszając. Gorącą kubusiową masę rozłożyć na biszkopcie i ostudzić.
Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie. Do miski przełożyć serek homogenizowany, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy i całość razem zmiksować. Brzoskwinie osączyć z soku, pokroić w kostkę, przełożyć do masy serowej i razem wymieszać. Na koniec dodać letnią żelatynę, ponownie razem wymieszać i rozłożyć na kubusiowej masie. Przykryć drugą częścią biszkoptu i nasączyć pozostałym cytrynowym ponczem.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody (można dodać też sok z puszki). Dokładnie rozmieszać i tężejącą galaretkę brzoskwiniową wyłożyć na masę serową. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.