Przepisy Extra

Miękkie brzoskwiniowe ciasto z galaretką

Miękkie brzoskwiniowe ciasto z galaretką

Składniki:

Biszkopt:
7 jajek
sól
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
¾ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Cytrynowy poncz:
1/3 szklanki wody (przegotowanej, zimnej)
1 ½ łyżeczki soku z cytryny
Kubusiowa masa:
900 ml marchewkowego soku (np. Kubuś z brzoskwinią)
100 ml wody
3 budynie śmietankowe (z cukrem)
Masa serowa z brzoskwiniami:
70 dag serka homogenizowanego
30 dag śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki żelatyny
5 łyżek wody (wrzącej)
1 puszka brzoskwiń
Dodatkowo:
2 galaretki brzoskwiniowe
6 łyżek wiórek kokosowych

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie razem wymieszać.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę biszkoptową i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na połowę (najlepiej na drugi dzień, wtedy się nie kruszy). Jedną część biszkoptu przełożyć do formy. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i powstałym ponczem (połową) nasączy jedną część biszkoptu.

Około ½ szklanki marchewkowego soku wlać do miseczki, dodać wodę, wsypać budynie śmietankowe w proszku i razem dokładnie rozmieszać. Pozostały marchewkowy sok wlać do garnka i zagotować. Następnie do gotującego się soku wlać rozmieszane budynie i ugotować gęstą masę, cały czas mieszając. Gorącą kubusiową masę rozłożyć na biszkopcie i ostudzić.

Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie. Do miski przełożyć serek homogenizowany, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy i całość razem zmiksować. Brzoskwinie osączyć z soku, pokroić w kostkę, przełożyć do masy serowej i razem wymieszać. Na koniec dodać letnią żelatynę, ponownie razem wymieszać i rozłożyć na kubusiowej masie. Przykryć drugą częścią biszkoptu i nasączyć pozostałym cytrynowym ponczem.

Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody (można dodać też sok z puszki). Dokładnie rozmieszać i tężejącą galaretkę brzoskwiniową wyłożyć na masę serową. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.