Miękkie, puszyste i aromatyczne ciasto w miodowych kolorach, i do tego ma ładną nazwę: Kubuś Puchatek :)
Już sama nazwa wskazuje, że to będzie coś bardzo słodkiego i pysznego - czyli to, co nasze dzieci lubią najbardziej :)
Jak widać na zdjęciu, jest to warstwowe ciasto, o pięknych i apatycznie wyglądających masach, położone na puszystym i żółciutkim biszkopcie. I co ważne - dla większości dzieci i tych większych miłośników galaretek ;) - ciacho to ma grubą warstwę pysznej brzoskwiniowej galaretki! Czytaj więcej
Jest idealnym ciastem na słodkie świętowanie Dnia Dziecka, urodzinek, kinderbali oraz na słodkie wakacyjne leniuchowanie z naszymi milusińskimi. Dobrze schłodzone smakuje wybornie i z powodzeniem może zastąpić lody - ta gruba warstwa słodkiej, bitej śmietanki jest przesmaczna!
Jest to przepis sprawdzony i godny polecenia, zatem zachęcam do jego wykonania i życzę smacznego :)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie razem wymieszać. Przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C.
¾ soku Kubuś wlać do garnka i zagotować. W pozostałym soku dokładnie rozmieszać budynie śmietankowe w proszku, wlać do gotującego się soku, wymieszać i chwilkę pogotować. Biszkopt nasączyć cytrynowym ponczem (wodę wymieszać z sokiem z cytryny), a następnie rozłożyć gorącą kubusiową masę i odstawić do ostudzenia.
Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową masę śmietankową rozłożyć na ostudzonej kubusiowej masie, następnie rozłożyć herbatniki i włożyć ciasto do lodówki na około 40 minut.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 800 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą brzoskwiniową galaretkę wylać na wierzch ciasta i włożyć ponownie do lodówki, najlepiej na 24 godziny.
Smacznego.