Przepisy Extra

Ciasto Kubuś Puchatek

Miękkie, puszyste i aromatyczne ciasto w miodowych kolorach, i do tego ma ładną nazwę: Kubuś Puchatek :)

Już sama nazwa wskazuje, że to będzie coś bardzo słodkiego i pysznego - czyli to, co nasze dzieci lubią najbardziej :)

Jak widać na zdjęciu, jest to warstwowe ciasto, o pięknych i apatycznie wyglądających masach, położone na puszystym i żółciutkim biszkopcie. I co ważne - dla większości dzieci i tych większych miłośników galaretek ;) - ciacho to ma grubą warstwę pysznej brzoskwiniowej galaretki! Czytaj więcej

Jest idealnym ciastem na słodkie świętowanie Dnia Dziecka, urodzinek, kinderbali oraz na słodkie wakacyjne leniuchowanie z naszymi milusińskimi. Dobrze schłodzone smakuje wybornie i z powodzeniem może zastąpić lody - ta gruba warstwa słodkiej, bitej śmietanki jest przesmaczna!

Jest to przepis sprawdzony i godny polecenia, zatem zachęcam do jego wykonania i życzę smacznego :)

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
sól
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Cytrynowy poncz:
1/3 szklanki wody (przegotowanej letniej)
3 łyżki soku z cytryny
Słodka pomarańczowa masa:
1 l soku Kubuś (np.marchewkowo-brzoskwiniowego)
3 budynie śmietankowe (z cukrem)
Masa śmietankowa:
1 litr śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 ½ łyżki żelatyny
5 łyżek wody
Dodatkowo:
ok. 12 dag herbatników
2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie razem wymieszać. Przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C.

¾ soku Kubuś wlać do garnka i zagotować. W pozostałym soku dokładnie rozmieszać budynie śmietankowe w proszku, wlać do gotującego się soku, wymieszać i chwilkę pogotować. Biszkopt nasączyć cytrynowym ponczem (wodę wymieszać z sokiem z cytryny), a następnie rozłożyć gorącą kubusiową masę i odstawić do ostudzenia.

Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową masę śmietankową rozłożyć na ostudzonej kubusiowej masie, następnie rozłożyć herbatniki i włożyć ciasto do lodówki na około 40 minut.

Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 800 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą brzoskwiniową galaretkę wylać na wierzch ciasta i włożyć ponownie do lodówki, najlepiej na 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.