Biszkoptowe ciacho przekładane masami śmietankowo-jogurtowymi z dodatkiem kolorowych galaretek... jasny, puszysty biszkopt i słodkie, aksamitne w smaku masy, no i na koniec przezroczysta, aromatyczna galaretka - czego chcieć więcej? ;)
Ciasto to jest bardzo łatwe do zrobienia, dosyć tanie i szybkie (pomijając oczywiście czas tężenia galaretek). Udaje się każdemu!
Jest słodkie, aromatyczne - bo nasączone rumowym ponczem, wilgotne i mięciutkie :) Pięknie prezentuje się na stole, ożywia nasz stół i kusi swoimi kolorami i lekkimi warstwami. Każdy chętnie po nie sięga, dlatego znika ono jak najszybciej ze stołu. Czytaj więcej
A jeśli znudzą nam się kolory, to można pokombinować z różnymi innymi dodatkami, np. z kakao do biszkoptu, agrestową lub pomarańczową galaretką, a nawet dodatek słodkich owoców byłby tutaj mile widziany :)
To ciasto świetnie nadaje się na różnego rodzaju przyjęcia (urodziny, imieniny, Sylwestra) oraz do codziennej i niedzielnej kawki lub herbatki...
Super smakuje i latem, i zimą! To ulubione ciasto dzieci (wtedy nasączamy biszkopt aromatem rumowym, a nie rumem).
Udanego wypieku życzę i smacznego!
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i razem delikatnie wymieszać. Biszkoptową masę przełożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części (biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej).
Do szklanki wlać wodę, dodać rum i razem wymieszać. Ponczem nasączyć każdą część biszkoptu (ale ułożoną już w formie, czyli tuż przed wyłożeniem masy).
Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej jogurt grecki, cukier waniliowy i razem zmiksować. Następnie podzielić na dwie części. Do jednej dodać lekko tężejącą galaretkę cytrynową (rozpuszczoną wcześniej w ½ szklanki gorącej wody) i wyłożyć na jednej części biszkoptu nasączonego rumowym ponczem, potem wyłożyć koleją część biszkoptu i nasączyć pozostałym rumowym ponczem. Do pozostałej części masy śmietankowo-jogurtowej dodać lekko tężejącą galaretkę malinową (rozpuszczoną wcześniej w ½ szklanki gorącej wody) i wyłożyć na biszkopt. Włożyć do lodówki na około 10 minut, a następnie wylać na ciasto tężejącą galaretkę truskawkową (rozpuszczoną wcześniej w 800 ml gorącej wody). Posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce.
Smacznego.