Półtłusty ser przecisnąć przez praskę 4 razy. Ziemniaki obrać, ugotować (wcześniej), przecisnąć przez praskę i ostudzić. Żółtka zmiksować, dalej ucierając dodawać ser, ziemniaki, jogurt naturalny, cukier waniliowy i kilka kropel ekstraktu waniliowego.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie do ubitych białek przełożyć masę serową i delikatnie razem wymieszać. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia średniej wielkości tortownicy (o średnicy 24-25 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na około 30 minut. Następnie ostudzić i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem na stół sernik można posypać cukrem pudrem. Kto dba o linię ten nie posypuje słodkim pudrem, a kto może sobie pozwolić to... kawałek sernika może polać łyżką miodu lub udekorować rozetką bitej śmietany i udekorować listkiem mięty).
Smacznego.