Jajka ugotować na twardo, ostudzić i przekroić wzdłuż na połowę. Z jajek wyciągnąć żółtka, a z połówek białek skroić od spodu cieki plasterek, aby dały się równo ułożyć. Pieczarki opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zrumienić na roztopionym maśle, następnie ostudzić. Żółtka i odcięte plasterki białek zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do nich pieczarki, śmietanę, musztardę, posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. Gotowym farszem napełnić połówki białek.
Liście zielonej sałaty opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Na sałacie rozłożyć połówki białek z farszem. Wierzch jajek posmarować majonezem. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać nim jajka i zieloną sałatę. Dodatkowo jajka udekorować ketchupem i np. listkami zielonej pietruszki.
Jajka w żółtym puchu włożyć do lodówki na kilka godzin, aby się schłodziły.
Smacznego.