Przepisy Extra

Drożdżowe racuchy z serem i jabłkami

Drożdżowe racuchy z serem i jabłkami

Składniki:

Rozczyn:
1/2 szklanki wody (ciepłej przegotowanej)
5 dag drożdży
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyża cukru
1 szklanka kwaśnego mleka
25 dag półtłustego sera
3 jajka
1/3 szklanki czerwonego wina (półsłodkiego)
szczypta soli
40 dag jabłek
Dodatkowo:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miseczki przelać ciepłą przegotowaną wodę. Dodać rozkruszone drożdże, mąkę pszenną i cukier. Wszystko razem wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce i nakryć ręcznikiem kuchennym, aż podwoi swoją objętość.

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier i szczyptę soli. Następnie dodać kwaśne mleko, półtłusty ser, jajka, czerwone wino i rozczyn. Wszystko razem wymieszać. Jabłka obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta i razem wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, wykładać małą chochelką ciasto i smażyć racuchy na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy i ciepłe posypać cukrem pudrem.

Racuchy można podawać jako danie obiadowe lub jako dodatek do herbatki, kawy.

Z podanych składników wyjdzie około 30 racuchów.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Tak, powodzenia :)
Dorota [2017-01-16 22:09:04]
Ten rozczyn co trzeba dodać to on jest opisany na poczatku przepisu tak ?
Julka [2017-01-16 12:54:52]
Kwaśne mleko (zsiadłe mleko) można kupić np. w dużych supermarketach :)
Dorota [2014-09-16 22:52:54]
Dziękuję :)
Dorota [2013-03-15 09:03:09]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.