Do miseczki przelać ciepłą przegotowaną wodę. Dodać rozkruszone drożdże, mąkę pszenną i cukier. Wszystko razem wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce i nakryć ręcznikiem kuchennym, aż podwoi swoją objętość.
Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier i szczyptę soli. Następnie dodać kwaśne mleko, półtłusty ser, jajka, czerwone wino i rozczyn. Wszystko razem wymieszać. Jabłka obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta i razem wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, wykładać małą chochelką ciasto i smażyć racuchy na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy i ciepłe posypać cukrem pudrem.
Racuchy można podawać jako danie obiadowe lub jako dodatek do herbatki, kawy.
Z podanych składników wyjdzie około 30 racuchów.
Smacznego.