Przepisy Extra

Jabłkowo-cynamonowe racuchy

Składniki:

Racuchy:
500 ml kwaśnego mleka
2 jajka
3 łyżki naturalnego miodu
2 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
30 dag jabłek
Dodatkowo:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną, dodać sodę oczyszczoną, cynamon oraz szczyptę gałki muszkatołowej i mielonego imbiru. Razem wymieszać.

Kwaśne mleko przelać do miseczki. Dodać do niego żółtka i miód naturalny. Razem zmiksować. Następnie wsypać suche produkty i ponownie wymieszać.

Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną masę. Do ciasta dodać jabłka, białka i razem delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto (na 1 racuch około 1 ½ łyżki ciasta). Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z dwóch stron (smażymy krótko, bo łatwo się przypalają). Usmażone racuchy wykładać na ręcznik papierowy.

Ostudzone racuchy posypać cukrem pudrem.

Z podanych składników wyjdzie około 30 jabłkowo-cynamonowych racuchów.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.