Do miski przesypać mąkę pszenną, dodać sodę oczyszczoną, cynamon oraz szczyptę gałki muszkatołowej i mielonego imbiru. Razem wymieszać.
Kwaśne mleko przelać do miseczki. Dodać do niego żółtka i miód naturalny. Razem zmiksować. Następnie wsypać suche produkty i ponownie wymieszać.
Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną masę. Do ciasta dodać jabłka, białka i razem delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto (na 1 racuch około 1 ½ łyżki ciasta). Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z dwóch stron (smażymy krótko, bo łatwo się przypalają). Usmażone racuchy wykładać na ręcznik papierowy.
Ostudzone racuchy posypać cukrem pudrem.
Z podanych składników wyjdzie około 30 jabłkowo-cynamonowych racuchów.
Smacznego.