Mleko wlać do garnka i podgrzać. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, cukier i mąkę pszenną. Razem dokładnie rozmieszać, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztopić i ostudzić.
Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta.
Na koniec do masy jajecznej dodać przesianą mąkę pszenną, podrośnięty rozczyn i roztopione masło. Całość razem wymieszać i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładać średnią wielkości chochelką racuchy i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Puszyste racuszki podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego lub posmarowane ulubionym dżemem bądź Nutellą.
Z podanych składników wychodzi około 25 sztuk pysznych racuszków.
Smacznego.