Przepisy Extra

Kluski parowe z jagodami

Kluski parowe, pampuchy, parowce, parowańce, buchty, pyzy drożdżowe, parzaki - w zależności od regionu mają one różną nazwę, ale my wiemy o jaki rodzaj klusek tutaj chodzi ;)

Mięciutkie, pulchniutkie kluseczki to smak naszego dzieciństwa...

Kluski na parze mają wielu amatorów. Ich przygotowanie nie jest specjalnie trudne, o czym może świadczyć ich popularność. Mogą być wykonane „bez niczego”, ale często serwowane są na obiad w „słodkiej formie” - mniam!

Jak uzyskać słodkie kluski parowe?? Najprościej nadziewać je słodkimi owocami, np. truskawkami albo jagodami. Nasza propozycja dotyczy czarnych jagód leśnych - pycha!

Te zdrowe i lekko słodkie owoce są często obecne w polskich kuchniach i cukierniach. Ponadto potrawy (kluski, naleśniki, pierogi), wypieki cukiernicze i lody, w których znajdują się czarne borówki (inna nazwa czarnych jagód), zwykle mają opinię smacznych oraz pożywnych dań i słodkości. Dlatego warto jak najczęściej pod różnymi postaciami podawać jagody do spożycia w sezonie jagodowym, który niestety jest krótki... Czytaj więcej

Takie kluski parowe to świetna propozycja na letni obiad. A dlaczego?? Bo dużo pracy przy nich nie ma - wręcz są dziecinnie proste, a można zjeść coś innego i lekkiego, niż te ciężkostrawne kotlety i inne różnego rodzaju mięsa, kaloryczne sosy itd.

Takie kluski świetnie smakują serwowane na świeżym powietrzu. Najbardziej zajadają się nimi dzieci, ale wśród dorosłych też można znaleźć zwolenników tych parowych klusek.

Takie kluski można podawać ze śmietanką i cukrem, zrumienioną na masełku bułką tartą lub musem ze świeżych owoców z odrobiną cukru ;) Pycha!

Taki obiad to coś wspaniałego, chętnie bym go teraz zjadła ;)

Smacznego.

Składniki:

Zaczyn:
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru
Ciasto drożdżowe:
60 dag mąki pszennej
2 jajka
sól
1 łyżka oleju
Jagodowy farsz:
25 dag jagód
5 dag cukru
Dodatkowo:
śmietana 18%
cukier

Sposób wykonania:

Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, mąkę pszenną i cukier. Całość razem wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem, aż podrośnie.

Do dużej miski wsypać mąkę pszenną. Dodać jajka, szczyptę soli, olej i zaczyn. Całość razem wymieszać i wyrabiać ręką do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Następnie miskę położyć w ciepłym miejscu, nakryć ręcznikiem kuchennym i czekać, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Na koniec podrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać szklanką krążki (najlepiej użyć szklanki o większej średnicy niż te tradycyjne). Każdy kawałek ciasta lekko rozciągnąć, posypać cukrem (około ½ łyżeczki), a potem jagodami (około 1 ½ łyżeczki). Dokładnie skleić i położyć sklejeniem w dół na podsypanym mąką stole. Do garnka wlać niewielką ilość wody i włożyć specjalny metalowy talerz z dziurkami (posmarowany tłuszczem). Gdy kluski trochę podrosną i woda w garnku zacznie się gotować, przełożyć podrośnięte kluski, tak żeby się nie sklejały. Gotować pod przykryciem przez około 5 minut.

Następnie gorące kluski parowe przełożyć na talerz. Polać śmietaną i posypać cukrem (można też posypać jagodami).

Z podanych składników wyjdzie około 24 klusek.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Uwielbiam je, to smak mojego dzieciństwa. Jadałam je ze zrumienioną bułką na maśle, pyszności - polecam spróbować taką wersję!
Monia [2022-07-20 23:49:27]
Cieszę się, że smakowały :)
Dorota [2017-08-11 12:08:36]
dziekuje za przepis kluski na parze z jagodami palce lizac.Pozdrawiam.Eleonora.
DOROTA [2017-08-04 15:37:35]
Z jagodami są najlepsze :)
JB [2017-08-04 15:20:01]
To super! Bardzo się cieszę się, że smakowały :) Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2014-07-31 14:32:05]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.