Miękkie i puszyste drożdżowe ciasto, a na nim pyszny pomidorowy sos, gruba warstwa pieczarek i pysznego ciągnącego się żółtego sera - mmm... co za pychotka, co za smak!!!
Ktoś jest może chętny na mały kawałek?? ;)
Taką pyszną pizzę można zrobić w dosyć krótkim czasie w swoim domku... wystarczy przygotować drożdżowe ciasto, potem błyskawiczny pomidorowy sos z mięsistych pomidorów z dodatkiem aromatycznego czosnku, pokroić pieczarki, zetrzeć żółty ser i wszystko ładnie "złożyć" :) Na koniec odłożyć, aby pizza podrosła, potem na krótko do gorącego piekarnika i już... serwujemy przepyszną pizzę, rodzince, znajomym, przyjaciołom!
Jeśli macie ochotę na jedzenia inne niż zawsze to... polecamy właśnie pizzę! Pizza jest też fajnym pomysłem na obiad, zwłaszcza dla naszych małych niejadków... a nie ma przecież lepszej pizzy, niż ta domowa :) Czytaj więcej
Pizza to super pomysł na obiad, kolację i różnego rodzaju przyjęcia, prywatki, spotkania w małym i dużym gronie! To też jedzonko w sam raz na mecz przed telewizorem!
Za pizzą przepadają wszyscy, i duzi i mali :) Można do niej serwować różne sosy lub tak na szybko... popularny ketchup.
Taka pizza uda się każdemu, i gwarantuję, że będziecie wracać do tego przepisu nieraz ;) Bo jest po prostu idealna! To pizza na 6 z plusem :)
Smacznego!
Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać suche drożdże i razem wymieszać. Następnie dodać letnią wodę, oliwę z oliwek i sól. Razem wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto drożdżowe. Nakryć ręcznikiem kuchennym i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 ½ godziny, aby ciasto podrosło. Następnie podzielić na połowę i rozłożyć w dwóch średniej wielkości tortownicach o średnicy 24-25 cm posmarowanej cienką warstwą oliwy z oliwy.
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić w dużą kostkę i przełożyć do miski. Dodać koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i razem zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec dodać pokrojony w kosteczkę czosnek, szczyptę oregano, tymianku, rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki. Całość razem wymieszać i przyprawić do smaku solą oraz kolorowym pieprzem. Gotowy pomidorowy sos podzielić na połowę i rozsmarować na dwóch drożdżowych spodach.
Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Podzielić na połowę, rozłożyć na dwóch pizzach i odłożyć w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 200 °C.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podzielić na połowę. Następnie rozsypać na podpieczonych pizzach, włożyć ponownie do nagrzanego piernika i piec jeszcze przez około 5 minut w temperaturze 200 °C.
Podawać z ketchupem.
Smacznego.