Białą kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać i wyciąć z niej głąb. Do dużego garnka wlać wodę (tak trochę więcej niż pół garnka), a gdy się zagotuje, to posolić i włożyć kapustę. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu obracając kapustę i za pomocą noża i widelca po kolei obierać kapustę z liści. Liście lekko ostudzić, i z każdego ostrym nożem odkroić zgrubiałe nerwy.
Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski, posolić, wymieszać i odstawić na około 30 minut, a potem odcisnąć z soku, który puściła.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu i ostudzić.
Cebulę i czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić cebulę w kostkę, a czosnek w kosteczkę.
Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić.
Do dużej miski przełożyć cukinię, ryż, mielone mięso, cebulę, czosnek, natkę zielonej pietruszki i surowe jajko. Całość dokładnie wymieszać długą, drewnianą łyżką. Następnie dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, bazylii, rozgniecionego w palcach majeranku oraz soli i czarnego pieprzu do smaku. Ponownie razem wymieszać i nakładać łyżką na liście kapusty. Boki liścia złożyć do środka i zwinąć gołąbka.
Gotowe gołąbki układać w rondlu (potrzebne będą 2 rondle). Każdy rondel z gołąbkami zalać wrzącą osoloną wodą, tak do około ½ wysokości rondla (może być ciutkę więcej). Na wierzchu położyć listek laurowy, rondle przykryć pokrywkami i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Zapiekać przez około 55 minut w temperaturze 180 °C. Po wyłączeniu piekarnika rondle z gołąbkami można jeszcze zostawić na około 15 minut (a w tym czasie można przygotować sos).
W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie rozmieszać, a następnie wlać wodę, cały czas mieszając, aby masa zgęstniała. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropli soku z cytryny, szczyptę ziół prowansalskich, soli i czarnego pieprzu do smaku. Na koniec całość razem wymieszać.
Gorące gołąbki wykładać na talerze i polewać pomidorowym sosem.
Z podanych składników wyjdzie około 25 gołąbków.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.