Przepisy Extra

Gołąbki z cukinią i mielonym mięsem

Gołąbki z cukinią i mielonym mięsem

Składniki:

1 główka kapusty (ok. 3 kg)
80 dag cukinii (waga po obraniu)
30 dag ryżu (1 ½ szklanki)
50 dag mielonego mięsa
15 dag cebuli
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 pęczek natki zielonej pietruszki
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
bazylia
majeranek
sól
pieprz czarny
ok. 1 ½ litra wody
2 liście laurowe
Sos:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
750 ml wody (może być ta, w której gotowały się gołąbki)
20 dag koncentratu pomidorowego
sok z cytryny
zioła prowansalskie
sól
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Białą kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać i wyciąć z niej głąb. Do dużego garnka wlać wodę (tak trochę więcej niż pół garnka), a gdy się zagotuje, to posolić i włożyć kapustę. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu obracając kapustę i za pomocą noża i widelca po kolei obierać kapustę z liści. Liście lekko ostudzić, i z każdego ostrym nożem odkroić zgrubiałe nerwy.

Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski, posolić, wymieszać i odstawić na około 30 minut, a potem odcisnąć z soku, który puściła.

Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu i ostudzić.

Cebulę i czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić cebulę w kostkę, a czosnek w kosteczkę.

Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić.

Do dużej miski przełożyć cukinię, ryż, mielone mięso, cebulę, czosnek, natkę zielonej pietruszki i surowe jajko. Całość dokładnie wymieszać długą, drewnianą łyżką. Następnie dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, bazylii, rozgniecionego w palcach majeranku oraz soli i czarnego pieprzu do smaku. Ponownie razem wymieszać i nakładać łyżką na liście kapusty. Boki liścia złożyć do środka i zwinąć gołąbka.

Gotowe gołąbki układać w rondlu (potrzebne będą 2 rondle). Każdy rondel z gołąbkami zalać wrzącą osoloną wodą, tak do około ½ wysokości rondla (może być ciutkę więcej). Na wierzchu położyć listek laurowy, rondle przykryć pokrywkami i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Zapiekać przez około 55 minut w temperaturze 180 °C. Po wyłączeniu piekarnika rondle z gołąbkami można jeszcze zostawić na około 15 minut (a w tym czasie można przygotować sos).

W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie rozmieszać, a następnie wlać wodę, cały czas mieszając, aby masa zgęstniała. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropli soku z cytryny, szczyptę ziół prowansalskich, soli i czarnego pieprzu do smaku. Na koniec całość razem wymieszać.

Gorące gołąbki wykładać na talerze i polewać pomidorowym sosem.

Z podanych składników wyjdzie około 25 gołąbków.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.