Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Następnie wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować 10 minut od zagotowania, odcedzić i ostudzić.
Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Wędzony boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć wędzony boczek, cebulę i por. Razem wymieszać i zrumienić. Następnie przełożyć dynię, dodać szczyptę soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki w proszku, imbiru, gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich, cząbru, majeranku oraz kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Całość razem wymieszać, smażyć i ostudzić.
Śmietankę zmiksować z surowymi jajkami. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Duże naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dno naczynia wyłożyć 1/3 ziemniaków, potem ½ dyni z patelni, 1/3 ziemniaków, ½ dyni z patelni, ½ żółtego sera i na górę 1/3 ziemniaków. Naczynie przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 170 °C. Następnie wierzch zapiekanki posypać pozostałym żółtym serem i odkryte naczynie włożyć do piekarnika. Zapiekać jeszcze na 5 minut w temperaturze 170 °C.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.