Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i przekroić na połowę, a duże truskawki na cztery części. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Do garnka przełożyć truskawki i banany. Dodać cukier, sok z cytryny i razem wymieszać. Smażyć na małym ogniu przez około 90 minut, od czasu do czasu mieszając, a pod koniec smażenia często mieszać, aby gęsta już masa owocowa się nie przypaliła.
Gorący owocowy dżem przełożyć do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 7 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na 2 słoiczki po około 300 ml truskawkowo-bananowego dżemu.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.