Przepisy Extra

Dżem z truskawek i bananów

Składniki:

½ kg truskawek
½ kg bananów (waga po obraniu)
¾ szklanki cukru
3 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i przekroić na połowę, a duże truskawki na cztery części. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

Do garnka przełożyć truskawki i banany. Dodać cukier, sok z cytryny i razem wymieszać. Smażyć na małym ogniu przez około 90 minut, od czasu do czasu mieszając, a pod koniec smażenia często mieszać, aby gęsta już masa owocowa się nie przypaliła.

Gorący owocowy dżem przełożyć do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 7 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na 2 słoiczki po około 300 ml truskawkowo-bananowego dżemu.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.