Przepisy Extra

Aromatyczny dżem z jabłek i dyni

Składniki:

1 kg jabłek (waga po obraniu)
1 kg dyni (waga po obraniu)
10 łyżek cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
2 łyżki miodu (naturalnego)

Sposób wykonania:

Jabłka i dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił. W połowie smażenia dodać cukier trzcinowy, a pod koniec smażenia cynamon i imbir. Zdjąć z ognia, dodać miód i razem dokładnie wymieszać. Całość na koniec można zmiksować blenderem na gładką masę.

Gotowy dżem przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić, wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 5 słoików po 350 ml pysznego i rozgrzewającego dżemu.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.