Przepisy Extra

Fale Dunaju

Fale Dunaju

Składniki:

Ciasto:
25 dag margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
Masa budyniowa:
20 dag masła
budyń śmietankowy
1/2 litra mleka
Ponadto:
ok. 80 dag jabłek
Do dekoracji:
kolorowe cukierki

Sposób wykonania:

Margarynę, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą pianę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Do drugiej części ciasta dodać kakao i mleko, dokładnie wymieszać i wylać na jasne ciasto.

Obrane jabłka pokroić w plasterki i powkładać rzędami w surowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 160-170 °C.

Po upieczeniu wystudzone ciasto polać masą budyniową (masło utrzeć i dodać ugotowany budyń). Ciasto posypać kolorowymi cukierkami. Wstawić do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez Marysia w dniu
68 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Fajny pomysł z tymi bananami, trzeba będzie spróbować bananowej wersji - dzięki :)
Dorota [2013-01-01 19:59:36]
Przepis bardzo dobry, ja jednak daje agrest i wiśnie z kompotu do ciasta. Po upieczeniu przed kremem rozkładam również mailiny i jerzyny. Całość wykańczam polewą czekoladową. Pozdrawiam
Ewa [2010-03-13 10:13:03]
Szczerze mówiąc spodziewałam się czegoś innego. Może nie w smaku, bo smak jest faktycznie pyszny, ale w wyglądzie. Moje fale to były raczej falki. Jabłka w ogóle nie zatopiły się w cieście, a poza tym bardzo długo robiłam ;) Ale ogólnie jest ok
milusia0906 [2010-03-05 21:00:56]
Super ciasto,polecam!
Iwona [2010-01-07 15:51:40]
Pardzo pyszne ciasto zwłaszcza dla dzieci>>> Smacznego>>> :**
Jola :** [2009-12-12 17:17:59]
Moja mama zawsze robi Fale Dunaju z gruszkami.To moje ulubione ciasto!Ja dziś pierwszy raz upiekę je sama i spróbuję z wiśniami:)
Jola [2009-10-31 17:15:37]
ciasto pychotka.!!!
ania [2009-02-07 10:33:00]
ostatnio tez pieklam to i jest super
ania [2009-01-30 18:46:28]
mi bardziej smakuje z wiśniami:))
dudi [2008-10-17 14:23:57]
Ciasto jest bardzo pyszne, dzieci sie nim zajadały aż im sie uszy trzęsły. Dziekuje za świetny przepis.
Wielosmakowa [2008-10-14 14:37:45]
Jezeli ktos sie boi ze ciasto sie zwazy to proponuje ten sposob: Jaja ubic z cukrem(porzadnie) dodac reszte skladnikow i na koniec wlac gorace,rozpuszczone maslo .Wymieszac i dalej jak w przepisie.Robilismy tak w szkole(gastronomicznej) i ten sposob nie ma prawa sie nie udac.Poza tym dodawalismy wisnie,ale mysle ze kazdy owoc tu sie sprawdzi.
MoNiKa [2008-10-11 11:17:24]
zgadzam sie z Lusi
teri [2008-10-03 10:42:53]
to chyba niepoważne wbijać całe jaja do margaryny, zetnie się na 200 %
Lusi [2008-08-22 20:28:52]
Ciasto super ,aby podkreślić smak dodałam do budyniu ugotowanego na wodzie galaretkę cytrynową na sucho do gorącego budyniu , a później tak samo ,miksujemy zimny budyń z margaryną . To dopiero palce lizać. Polecam
anna O [2007-07-07 22:36:49]
Moje Fale Djnaju są z wiśniami na to krem budymiowy i polewa z gorzkiej czekolady. Po prostu jest przepyszne . Smacznego!!!!!
EWA [2007-07-02 19:16:42]
ciasto jest smaczne,polecam.
Lidka [2007-05-27 12:56:15]
ciasto pychotka.tylko palce lizać:))
asenka [2007-05-13 20:08:16]
ciosto jestv super naprawde polecam wszystkim szybkiei proste:):):):):):)):P
mika199* [2007-04-06 14:36:29]
ja wlasnie biore sie za to ciasto i palnuje dodac brzoskwinie z puszki:P mam nadzieje ze wyjdze, zawsze wychodzi:P
sylwia [2007-04-06 11:33:07]
Fale Dunaju ,to Niemiecka recepta i daje sie orginalnie wisnie a nie jablka ,jak jest w przepisie!!!!!!!!!!
Andzia [2007-03-21 14:15:09]
Super puszny placek moja mama ma przepi z książki kucharskiej ale to tak samo wygląda pardzo smaczne smacznego
Andrzej [2007-03-15 20:22:19]
fale dunaju najlepsze wychodzą z truskawkami, a mąka do ciasta to najlepiej krupczatke, a do dekoracji to polewę czekoladową lub otartą czekolade
marta [2007-02-10 19:22:53]
sprawdzilem ten przepis i niewiem dlaczego wam cos nie wychodzi ? faktycznie proporcje sa wielkie i ciato tez wsumie oto chodzi bo jest tanie i konkretnie mi wyszlo idealne i smaczne wszyszystkim smakowalo polecam 5 pk
cukiernik [2007-02-03 14:06:53]
ciasto jest ok.i proste!
kucharka [2007-01-27 14:32:34]
To ciasto jest wyśmienite! Lecz zamiast budyniu lepiej by można dodać kremu karpatka będzie miało lepszą konstyntęcje i wygląd.Pozata drobną uwagą to ciasto jest bardzo smaczne,naprawde polecam!!!
Bogumiła [2006-12-28 14:01:44]
Hmm... dziwna sprawa, ale zawsze należy pamiętać żeby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę, ciasto należy wkładać do nagrzanego piekarnika i może nie należy otwierać drzwiczek piekarnika pod koniec pieczenia ciasta... Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-24 09:50:56]
dlaczego ciast5o nie zawsze wyrasta? robiłam go kilka razy raz wyrośnie i jest dobry, a raz nie nie wiem co możę byc tego powodem
agnieszka [2006-12-22 15:59:39]
fale dunaju bywaja tez z bananami, sprobujcie
ElaM [2006-11-30 14:07:24]
UWAGA!! nie wincie przepis czy atora za to ze wam sie masa tuszczowo jajeczna sie zwazyla jesli masa sie zwazy nie trzeba jej wyzucaj ziaso wyjdzie akle biedzie mniej puszyte lub twardsze DLA WASZEJ WIADOMOCI UBIJCIE MARGARYNE Z CUKREM I JAJKA WBIJAJCIE PIJEDYNCZO W PRZEPISIE PODANE SA 4 A MOGA WYSTARCZYC 3 A WAZY SIE PRZEZ TO ZE JAJKA SA RUZNEJ WIELKOSCI JAK SA MALE TO 4 AJK WIEKSZE TO 3 WYSTARCZA A WAZY SIE DLATEGO ZE ZWARTOSC WODY NIE LONCZY SIE Z TLUSCZM BO JEST ZA DUZA TERAZ POWODZENIA
CUKIERNIK22 [2006-11-08 23:19:39]
Ciasto jest przepyszne
Ala [2006-09-16 14:38:10]
OCHYDA! suche i takie BLE to fcale nie są fale dunaju oto fale dunaju Prawdziwe "Fale Dunaju są z wiśniami lub z czarną porzeczką,kremem budyniowym,następnie galaretką i polewą!!! Tak zrobione ciasto jest przepyszne!!!Smacznego!!! " >:-(
Guru Shadar [2006-09-04 20:16:32]
pycha ciasto - zwłaszcza z brzoskwiniami, masą budyniową, bitą śmietaną i polewą czekoladową!!!!
Monika z Łodzi [2006-08-26 16:10:01]
ja zawsze dodaje brzoskwinie z puszki i doprawdy smakuje wybornie polecam.
alicja [2006-08-23 14:33:46]
Super ciasto :) GRATULUJE
ola [2006-08-14 16:13:40]
Ciasto się nie utarło tylko zwarzyło.Niewiem jakim cudem.
Magda [2006-08-07 12:02:46]
ciasto jest dobre
basia [2006-08-04 15:16:01]
ciasto wyszło mi bardzo twarde i krem smakował jak jajka z margaryną
kaśka [2006-07-17 19:49:54]
ciasto po 15 minutach zniklo ze stolu.rewelacja.
michalina [2006-07-17 15:16:06]
ciasto jest pyszne
natalia [2006-07-17 15:09:29]
fale dunaju są pyszne bardzo lubie ale moje ciasto wyszło małe a krem smakował margaryną
Anusia 19 [2006-06-19 12:51:43]
moja babcia zrobila to wysmienite! moze ja tez sie naucze to ciasto zrobic. mam nadzieje ze mi sie uda bo babci bardzo smakowalo
anka [2006-03-04 20:02:55]
najlepszy sposob na to zeby ciasto wyszlo jest: maslo roztopic i dodac gorace do ciasta ale bardzo wazne! po mace,czyli jak juz zmiksujecie jajka z cukrem dodajcie do nich make i proszek do piecz. wymieszajcie i wlejcie gorace maslo,rozmieszajcie dokladnie i gotowe.zawsze wychodzi i jest pulchniejsze ciasto.pozdrawiam.smaczniutkich wypiekow
monika [2006-02-25 18:31:57]
znowu nie wyszło robiłam wszystko tak jak trzeba ciasto sie upiekło ale słabo wyrosło jakies takie płaskie i twarde może piekarnik za bardzo nagrzany (170) jak to zrobić żeby urosło prosze o podpowiedż
jagoda [2006-01-07 20:29:12]
ciasto jak ciasto, jadlam lepsze
smakoszka [2005-12-23 21:23:53]
dzieki bardzo za rade Doroto . zobaczymy czy mi wyjdzie tym razem
jagoda [2005-12-19 18:53:38]
Do makutry (kamionkowej miski do ucierania) należy włożyć masło (które powinno mieć temperaturę pokojową) i ucierać go drewnianą pałką na puszystą masę, cały czas ucierając należy stopniowo dodawać cukier i jajka (które też powinny mieć temperaturę pokojową).
Dorota [2005-12-17 18:27:47]
pomocy jak ucierac masło i jajka i cukier zeby to wszystko sie połoczyło a nie scięło się niech mi ktos odpowie plisssss
jagoda [2005-12-17 18:11:25]
DZISIAJ JADŁAM, PYCHA!!!
MARYSIA [2005-11-20 23:22:44]
JAK FALE DUNAJU TO TYLKO Z WISNIAMI , WCALE NIE JEST MDLE ! TO NAJPYSZNIEJSZE CIASTO JAKIE JADLAM !!!!
MONIKA [2005-10-29 18:35:18]
ciasto jest najlepsze z śliwkami węgierkami i kremem budyniowym
balbinka [2005-08-26 20:58:12]
Ja robie ,,fale dunaju"z brzoskwniniami z puszki!!A budyń gotuje sama z mąki ziemniacznej i mąki pszennej!I też jest bardzo dobre!!
HELA [2005-08-17 22:47:23]
ja na ciasto wylewam galaretkę i dopiero potem daję krem.rewelacja
majka29 [2005-08-17 12:23:37]
zrobilam ciasto z gruszkami z puszki a do masy z kakao dodalam troche cynamonu.Budyn zrobilam bardzo gesty i wylalam na niego cienka warstwe bitej smietany i przystroilam czekoladowymi listkami.rewelacja!!!
monisia [2005-07-27 10:41:46]
ciasto jest pyszne,robię je z wiśniami,które dzień wcześniej przygotowuję z cukrem i na małym ogniu gotuję,odlewając sok.Wiśnie mają wtedy rewelacyjny smak.Największym plusem tego przepisu jest to,że zawsze się udaje.Pozdrawiam
JOLA [2005-07-24 15:32:35]
na ciasto układam pokrojone w plasterki kiwi,zalewam masą budyniwą na masie gęsto układam truskawki i zalewam galaretką truskawkową ewentualnie agrestową
nilka@gazeta.pl [2005-06-13 19:58:17]
niech ktos mi powie czy mąke tylko wymieszać z ubitymi jajami czy też ubijac
pamelka [2005-05-31 15:45:20]
Ciato jest pyszne. Zrobiłam je z wiśniami uprzednio nasączonymi w alkoholu ( nie jest takie mdłe).
Sylwusia [2005-05-13 22:02:44]
ciasto jest dobre z agrestem z kompotu i tylko agrestem
ewa [2005-03-12 15:18:37]
Zrobiłam to ciasto z dużą ilością śliwek węgierek i krem polałam czekoladą.Rewelacja.
Iwonka [2005-01-20 16:48:34]
A ja właśnie zrobiłam fale dunaju z wiśniami. Ale chyba pierwszy raz po 13 latach . Moja córaka mówi, że jest wyśmienite. Zrobiłam właśnie z wiśniami, z masą budyniową i polewą czekoladowo-marcepanową. Pycha, mniammniam, aż miłobyło przypomnieć sobie ten smak po tylu latach.
Iwona [2004-12-29 22:06:38]
JA dodaję dżemu z róży i agrest z kompotu. Wtedy ciasto jest rewelacyjne. Pięknie pachnie i jest smaczne!!!!!!!!!!
Basia [2004-12-10 12:46:36]
Prawdziwe i najlepsze Fale Dunaju są z wiśniami, a na masę budyniową należy dać jeszcze bitą śmietane i dopiero wtedy polać wszystko czekoladą :)
Justyna [2004-12-09 22:50:12]
Ewa możesz napisać jaki agrest dodajesz do ciasta - surowy czy np. z kompotu ?
Terka [2004-09-21 20:31:58]
Ja zamiast jabłek daję ananasy z puszki -REWELACJA.SPRÓBUJCIE!!!!!!!
Judytka [2004-09-20 14:28:30]
Moje Fale Dunaju są z agrestem, a masa budyniowa polana polewą czekoladową. Agrest jest kwaśny i dlatego ciasto nie jest mdłe, lest po prostu wyśmienite!!! Polecam.
Ewa [2004-09-14 13:28:31]
Mozna tez upiec ze sliwakami i tez jest pyszne :)) Pozdrowionka
Papuga [2004-08-10 00:01:27]
Prawdziwe Fale Dunaju są z wiśniami lub z czarną porzeczką,kremem budyniowym,następnie galaretką i polewą!!! Tak zrobione ciasto jest przepyszne!!!Smacznego!!!
Mariola [2004-05-31 21:37:19]
ciasto jest przepyszne..
andzia [2004-03-17 15:18:05]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.