Przepisy Extra

Fasolka szparagowa w słoikach

Fasolka szparagowa w słoikach

Składniki:

1 kg fasolki szparagowej (np. żółtej)
Zalewa:
750 ml wody
1 łyżeczka octu 10%
¾ łyżeczki soli (np. kamiennej)
¾ łyżeczki cukru

Sposób wykonania:

Fasolkę szparagową opłukać i odciąć końcówki z dwóch stron. Następnie włożyć ją do wrzącej, osolonej wody, gotować 5 minut i odcedzić. Lekko ostudzoną fasolkę szparagową przełożyć do wyparzonych i suchych słoików.

Do garnka wlać wodę i ocet, dodać sól, cukier, razem wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać fasolkę szparagową i szczelnie zakręcić słoiki. Pasteryzować 60 minut i ostudzić. Na drugi dzień ponownie pasteryzować 60 minut i ostudzić, a na trzeci dzień pasteryzować 15 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 2 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Witam, słoików nie otwieram, szczelnie zakręcone cierpliwie czekają na kolejne pasteryzacje, a potem leżakują w piwnicy ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2016-09-14 09:53:38]
Witam czy otwierasz słoiki przed pasteryzacją na drugi i trzeci dzień pozdrawiam
Dana09 [2016-09-12 16:07:15]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.