Przepisy Extra

Ogórki z curry i imbirem

Składniki:

3 kg ogórków
10 dag cebuli (zwykłej)
10 dag czerwonej cebuli
1 łyżka soli (kamiennej)
1 łyżka gorczycy
½ łyżki zielonego pieprzu (w ziarenkach)
½ łyżki ziela angielskiego
Aromatyczna zalewa:
3 szklanki wody
1 ½ szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
1 ½ łyżki curry
¾ łyżeczki imbiru (w proszku)
Do każdego słoika:
gałązka kopru

Sposób wykonania:

Ogórki opłukać, odciąć końcówki i pokroić w skórce w plasterki. Zwykłą i czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Następnie do miski przełożyć ogórki i kolorową cebulę. Dodać sól, wsypać gorczycę, zielony pieprz w ziarenkach i ziarenka ziela angielskiego. Całość razem wymieszać i odstawić na około 30 minut.

Na dno wyparzonych i suchych słoików włożyć po gałązce kopru, a następnie przełożyć ogórki.

Do garnka wlać wodę, dodać cukier, ocet, curry i imbir. Całość razem wymieszać, zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 12 minut. Ostudzić i wynieść do ciemniej, zimnej piwnicy.

Z podanych składników wyjdzie 5 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Korniszony
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.