Filet z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać i osuszyć. Następnie pokroić w paseczki (tak jak frytki).
Do miski wbić jajka. Dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, szczyptę soli i pieprzu. Wszytko razem dokładnie wymieszać. Wrzucić paseczki kurczaka i ponownie razem wymieszać.
Olej rozgrzać, i wrzucać do niego paseczki kurczaka w cieście (najlepiej pojedynczo, żeby się nie skleiły). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor na głębokim oleju. Usmażone wyłożyć na ręcznik papierowy.
Wyłożyć na półmisek i podać na stół. Można podawać do tego różne sosy np. czosnkowy lub ziołowy. Można też podawać jako drugie danie z ziemniakami lub ryżem i surówką z kapusty pekińskiej. Są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Wyśmienite na imprezki (Andrzejki, Sylwester, urodziny, imieniny).
Smacznego.