Przepisy Extra

Kotlety mielone w słodkiej pelerynie

Składniki:

Kotlety mielone:
2 opakowania mielonego mięsa drobiowego (ok. 80 dag)
1 jajko
1 duża sucha bułka
1 cebula
2 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku
sól
pieprz
Słodka peleryna:
ok. 7 krążków ananasa z puszki
ok. 20 dag żółtego sera w plasterkach (np. Salami)

Sposób wykonania:

Suchą bułkę zamoczyć w zimnej wodzie i po około 15 minutach dokładnie odcisnąć z wody. Cebulę, czosnek obrać i pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć mielone mięso drobiowe, wbić jajko, dodać bułkę, cebulę, czosnek, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać i formować kotlety. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone kotlety wykładać na ręcznik papierowy.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim ułożyć kotlety (można ułożyć je w pewnych odległościach od siebie, aby potem się nie skleiły, wtedy rozkładamy je na dwóch formach). Każdy krążek ananasa przekroić na 3 części. Na kotlecie położyć kawałek ananasa i przykryć plasterkiem żółtego sera.

Formę z kotletami włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 10 minut w temperaturze 160 °C. Podawać na ciepło np. z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.

Z podanych składników wyjdzie około 20 kotletów mielonych.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
4.3212121212 stars based on 33 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Szczyptę, tak do smaku :)
Dorota [2014-01-23 11:04:33]
Cieszę się bardzo, że kotleciki smakowały :)
Dorota [2012-02-09 12:28:35]
Bardzo smaczne!
ewelina [2012-02-08 21:38:54]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.