Suchą bułkę zamoczyć w zimnej wodzie i po około 15 minutach dokładnie odcisnąć z wody. Cebulę, czosnek obrać i pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć mielone mięso drobiowe, wbić jajko, dodać bułkę, cebulę, czosnek, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać i formować kotlety. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone kotlety wykładać na ręcznik papierowy.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim ułożyć kotlety (można ułożyć je w pewnych odległościach od siebie, aby potem się nie skleiły, wtedy rozkładamy je na dwóch formach). Każdy krążek ananasa przekroić na 3 części. Na kotlecie położyć kawałek ananasa i przykryć plasterkiem żółtego sera.
Formę z kotletami włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 10 minut w temperaturze 160 °C. Podawać na ciepło np. z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.
Z podanych składników wyjdzie około 20 kotletów mielonych.
Smacznego.