Przepyszne, apetyczne i chrupiące krokiety z mięsem. Można tutaj wykorzystać mięso i warzywa z rosołu. Potem usmażyć naleśniki, nałożyć farsz, zwinąć, panierować i smażyć na piękny, złoty kolor. Krokiety podajemy na ciepło. Można serwować je na drugie danie z dużą ilością dowolnej surówki lub razem z czerwonym barszczem do picia - idealne na różnego rodzaju przyjęcia (urodziny, imieniny, Sylwester, Andrzejki). Smacznego!
Masło roztopić i ostudzić. Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, dodać roztopione masło, mleko, wodę, jajka i szczyptę soli. Całość razem zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wlać około ¾ chochelki ciasta, rozlać na całej patelni i usmażyć z dwóch stron na lekko złoty kolor. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na dużym talerzu. Z podanych składników wyjdzie około 24 naleśniki.
Mięso i obrane warzywa (wszytko może być z rosołu) ugotować i ostudzić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju i ostudzić. Mięso, warzywa i cebulę zmielić razem w maszynce do mielenia mięsa. Dodać surowe jajka, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy oraz majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec farsz mięsny dokładnie wymieszać.
Na upieczone naleśniki wykładać farsz mięsny (około 1 czubatą łyżkę na 1 naleśnik). Boki naleśnika złożyć do środka, tak żeby brzegi boków się dotykały, a następnie od spodu zwinąć naleśnika do góry. Tak postąpić z wszystkimi naleśnikami.
Do jajek dodać szczyptę soli, pieprzu i wymieszać widelcem. Zwinięte naleśniki z farszem panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Zrumienić na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Podawać na gorąco. Krokiety można serwować na drugie danie z dużą ilością dowolnej surówki lub razem z czerwonym barszczem do picia - idealne na różnego rodzaju przyjęcia (urodziny, imieniny, Sylwester, Andrzejki).
Z podanych składników wyjdą około 24 przepyszne krokiety z mięsem.
Smacznego.