Przepisy Extra

Krokiety z mięsem

Przepyszne, apetyczne i chrupiące krokiety z mięsem. Można tutaj wykorzystać mięso i warzywa z rosołu. Potem usmażyć naleśniki, nałożyć farsz, zwinąć, panierować i smażyć na piękny, złoty kolor. Krokiety podajemy na ciepło. Można serwować je na drugie danie z dużą ilością dowolnej surówki lub razem z czerwonym barszczem do picia - idealne na różnego rodzaju przyjęcia (urodziny, imieniny, Sylwester, Andrzejki). Smacznego!

Składniki:

Naleśniki:
3 ½ szklanki mąki pszennej
10 dag masła
2 szklanki mleka
1 ¾ szklanki wody
3 jajka
sól
Farsz mięsny:
70 dag wołowego mięsa (może być z rosołu)
40 dag drobiowego mięsa (może być z rosołu)
2 marchewki (mogą być z rosołu)
2 pietruszki (mogą być z rosołu)
kawałek selera (może być z rosołu)
30 dag cebuli
2 łyżki oleju
2 jajka
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
kurkuma
majeranek
sól
pieprz
Dodatkowo:
2 jajka
sól
pieprz
bułka tarta
olej

Sposób wykonania:

Masło roztopić i ostudzić. Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, dodać roztopione masło, mleko, wodę, jajka i szczyptę soli. Całość razem zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wlać około ¾ chochelki ciasta, rozlać na całej patelni i usmażyć z dwóch stron na lekko złoty kolor. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na dużym talerzu. Z podanych składników wyjdzie około 24 naleśniki.

Mięso i obrane warzywa (wszytko może być z rosołu) ugotować i ostudzić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju i ostudzić. Mięso, warzywa i cebulę zmielić razem w maszynce do mielenia mięsa. Dodać surowe jajka, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy oraz majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec farsz mięsny dokładnie wymieszać.

Na upieczone naleśniki wykładać farsz mięsny (około 1 czubatą łyżkę na 1 naleśnik). Boki naleśnika złożyć do środka, tak żeby brzegi boków się dotykały, a następnie od spodu zwinąć naleśnika do góry. Tak postąpić z wszystkimi naleśnikami.

Do jajek dodać szczyptę soli, pieprzu i wymieszać widelcem. Zwinięte naleśniki z farszem panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Zrumienić na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Podawać na gorąco. Krokiety można serwować na drugie danie z dużą ilością dowolnej surówki lub razem z czerwonym barszczem do picia - idealne na różnego rodzaju przyjęcia (urodziny, imieniny, Sylwester, Andrzejki).

Z podanych składników wyjdą około 24 przepyszne krokiety z mięsem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Wychodzą przepyszne - robiłam je już kilka razy, i fajnie, że można też coś dobrego zrobić z rosołowego mięsa, którego nikt z mojej rodzinki nie chce jeść :O Dzieki za ten pomysł!
OlgaA [2020-02-10 22:24:01]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.