Przepisy Extra

Tort chlebowy z rybą i pysznym majonezowym sosem

Tort chlebowy... hmm brzmi ciekawie i niezwykle kusząco prawda?? ;)

I taki też jest! Wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej :)

Wbrew pozorom jest przy nim bardzo mało pracy. Bo tutaj nie trzeba piec, gotować, więc nawet studzić nie mamy czego... tylko kroimy, mieszamy, składamy i sklejamy - tak na szybko!

Można go od razu podać na stół - tak jak to zrobiliśmy my - bo goście już nie mogli się doczekać konsumpcji tego pysznie zapowiadającego się torcika :) Ale można go też schłodzić w lodówce, i to na dwa sposoby: całego gotowego już torcika lub samego przełożonego chlebkiem, a smarowanie boków i dekorację zostawiamy sobie na tuż przed podaniem na stół, aby sos nam się nie wysuszył, a warzywa nie zjechały lub nie zwiędły....

Pomysłodawcą tego tortu jest Agnieszka, a jego wykonawcą Wojtek :) Za co bardzo IM dziękuję :D Ja natomiast byłam fotografem, czujnym obserwatorem i doradcą ;)

Muszę Wam powiedzieć, że ten torcik to bardzo fajna sprawa! Można go zrobić jak tylko chcemy i gdzie tylko chcemy ;) Po prostu zabieramy ze sobą produkty, przekładamy i już :)

Jeśli nie chce nam się gotować lub nie mamy pomysłu na obiad, a tu domownicy są głodni, to z pomocą przychodzi nam kanapkowy torcik!

Oczywiście dodatki możemy tutaj sobie zmieniać, jak ktoś nie lubi ryby, to dodaje szynkę, żółty ser, jajka, pieczarki... pole do popisu mamy duże ;) a jeszcze większe z dekoracją :) Czytaj więcej

WoW! A jakie on budzi zainteresowanie wśród dzieci?? a zwłaszcza niejadków?!

Można go podawać na różnie okazje... na zwykłe i uroczyste śniadania, obiady, kolację, przyjęcia urodzinowe, duże i małe imprezy, a także na Święta! Robi furorę na Andrzejakach, Sylwestrze, a także na karnawałowym szaleństwie! To świetna imprezowa przekąska podawana jako zimna płyta. Jest ona alternatywą na klasycznych kanapek.

Taki chlebowy tort jest świetnym zamiennikiem słodkiego urodzinowego tortu - to jest wspaniała sprawa dla osób będących na diecie zdrowotnej i odchudzającej (oczywiście używamy tutaj takich składników, których nie zabrania nam dieta). Jednak tort też może być zdrowy!

Nie każdy przecież lubi słodycze i co za tym idzie torty na słodko... a taki wytrawny torcik będzie dla niego miłą niespodzianką.

Po rozkrojeniu takiego kanapkowego torcika goście są mile zaskoczeni i słyszymy tylko pytanie za pytaniem: co to takiego, z czego ta masa, co to za ciasto...? ;) Widząc tort w całości są święcie przekonani, ze to jest "zwykły, słodki tort", a tu taka niespodzianka ;)

Tort chlebowy z rybą to również świetny pomysł na szybki, piątkowy obiad. To szybko, konkretnie i na temat ;) Głodne i zapracowane osoby wiedzą co mam na myśli ;)

Dziękuję pięknie jeszcze raz za tę smakowitą inspirację i pozdrawiam :)

A Was zachęcam do wykonania tego toru, życząc powodzenia, a potem smacznego!

Tort chlebowy z rybą i pysznym majonezowym sosem

Składniki:

Pyszny i treściwy sos majonezowy:
15 dag czerwonej cebuli
15 dag ogórków konserwowych
3 ząbki czosnku
ok. 12 łyżek majonezu
ocet 10%
sól
pieprz
Dodatkowo:
1 okrągły chleb
25 dag łososia wędzonego (na zimno)
25 dag pstrąga wędzonego (filety)
25 dag łososia wędzonego (na ciepło)
6 łyżek serka kremowego (z dowolnymi dodatkami)
zielony ogórek
pomidorki koktajlowe
rzodkiewka

Sposób wykonania:

Czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Do miski przełożyć czerwoną cebulę, ogórki konserwowe i czosnek. Dodać majonez, kilka kropli octu oraz sól i pieprz do smaku. Razem dokładnie wymieszać.

Okrągły chleb pokroić długim ostrym nożem na około 1,5 cm krążki (na około 4 krążki). Następnie z krążków chleba odkroić twardą skórkę.

Pierwszy (największy) krążek chleba posmarować niewielką ilością majonezowego sosu (około 2 łyżki) i rozłożyć plasterki łososia wędzonego na zimno. Spód kolejnego chlebowego krążka posmarować serkiem kremowym (2 łyżki), odwrócić i położyć na rybie (serkiem do ryby, a góra krążka ma być sucha), lekko dociskając. Rozsmarować kolejną porcję sosu, rozłożyć wędzonego pstrąga, przykryć kolejnym chlebowym krążkiem posmarowanym serkiem (serkiem do dołu czyli do ryby, tak jak poprzednio) i docisnąć. Dalej rozsmarować majonezowy sos, rozłożyć połowę łososia wędzonego na ciepło, przykryć ostatnim krążkiem chleba posmarowanego serkiem i lekko docisnąć. Na górę rozłożyć majonezowy sos i pozostałego wędzonego łososia na ciepło, a pozostałym majonezowym sosem posmarować boki chlebowego tortu.

Zielonego ogórka opłukać, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe i rzodkiewkę opłukać, osuszyć i przekroić na połowę. Na koniec przygotowanymi warzywami dowolnie udekorować tort. Schłodzić w lodówce.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.