Miłośnicy rybek mogą przygotować sobie rybkę w zalewie octowej...
Przy takiej rybce nie ma za dużo pracy, tradycyjne należy ją usmażyć na złoty kolor, a potem zalać zalewą octową z przyprawami i tak odstawić na około 24 godziny, żeby składniki się przegryzły :)
Ja wrzuciłam do zalewy mintaja, ale można użyć tutaj dowolnej rybki, najlepiej wybrać swoją ulubioną.
Taka rybka wspaniale sprawdza się jako przekąska. Jest smaczna i cieszy się dużą popularnością na różnego rodzaju przyjęciach - i dużych i małych ;) Czytaj więcej
Jest też świetną propozycją na kolację, np. w weekend, ale także i w tygodniu to wspaniały pomysł na coś innego i dobrego do zjedzenia ;)
Ryba z zalewy octowej jest pyszna to wiemy :] Ale z takiej zalewy super smakuje również cebula! Jest chrupiąca, aromatyczna i co ważne nie szczypie w język - przekonajcie się sami...
Zachęcam do wykonania takiej rybki i życzę smacznego!
Filety z mintaja pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny i odstawić na około 15 minut. Do jajka dodać szczyptę soli, pieprzu ziołowego i rozmieszać widelcem. Ryby panierować w jajku, w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do garnka wlać wodę i przełożyć cebulę. Dodać ocet, liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego, sól oraz cukier trzcinowy. Całość razem wymieszać, zagotować i pogotować przez około 5 minut na małym ogniu. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
Usmażone filety z mintaja ułożyć w naczyniu np. szklanej misce i zalać zimną zalewą octową. Przykryć pokrywka lub folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Podawać na zimno, jako przekąska.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.