Miłośnicy rybek mogą przygotować sobie rybkę w zalewie octowej...
Przy takiej rybce nie ma za dużo pracy, tradycyjne należy ją usmażyć na złoty kolor, a potem zalać zalewą octową z przyprawami i tak odstawić na około 24 godziny, żeby składniki się przegryzły :)
Ja wrzuciłam do zalewy mintaja, ale można użyć tutaj dowolnej rybki, najlepiej wybrać swoją ulubioną.
Taka rybka wspaniale sprawdza się jako przekąska. Jest smaczna i cieszy się dużą popularnością na różnego rodzaju przyjęciach - i dużych i małych ;) Czytaj więcej
Jest też świetną propozycją na kolację, np. w weekend, ale także i w tygodniu to wspaniały pomysł na coś innego i dobrego do zjedzenia ;)
Ryba z zalewy octowej jest pyszna to wiemy :] Ale z takiej zalewy super smakuje również cebula! Jest chrupiąca, aromatyczna i co ważne nie szczypie w język - przekonajcie się sami...
Zachęcam do wykonania takiej rybki i życzę smacznego!
Filety z mintaja pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny i odstawić na około 15 minut. Do jajka dodać szczyptę soli, pieprzu ziołowego i rozmieszać widelcem. Ryby panierować w jajku, w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do garnka wlać wodę i przełożyć cebulę. Dodać ocet, liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego, sól oraz cukier trzcinowy. Całość razem wymieszać, zagotować i pogotować przez około 5 minut na małym ogniu. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
Usmażone filety z mintaja ułożyć w naczyniu np. szklanej misce i zalać zimną zalewą octową. Przykryć pokrywka lub folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Podawać na zimno, jako przekąska.
Smacznego.