Gruszki (najlepiej żółte, dojrzałe i soczyste) przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Jeśli gruszki mają ładną, cienką skórkę to ich nie obieramy.
Tak przygotowane gruszki, opukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie przełożyć do czystych i suchych słoików. Przekładać je łyżką, co jakiś czas uciskając, aby pozbyć się ze słoika powietrza. Na koniec gruszki w słoiku zalać sokiem z gruszek, który powstał podczas ich tarcia.
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na 3 słoiczki po 350 ml tartych gruszek.
Takie gruszki po pasteryzacji będą miały piękny, jasny kolor i będą wyglądały apetycznie. A zimą do tych gruszek można dodawać różne dodatki i można je wykorzystywać do dowolnych ciast, na ciepło i na zimno, np. kruche pieczone z gruszkami, a na górze pianka lub posypka bądź biszkopciki lub biszkopt przekładany z masą gruszkową + galaretka i bita śmietanka na górze – mniam!
Smacznego.