Przepisy Extra

Gruszki w słoiku jako farsz na ciasto

Składniki:

1 kg gruszek

Sposób wykonania:

Gruszki (najlepiej żółte, dojrzałe i soczyste) przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Jeśli gruszki mają ładną, cienką skórkę to ich nie obieramy.

Tak przygotowane gruszki, opukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie przełożyć do czystych i suchych słoików. Przekładać je łyżką, co jakiś czas uciskając, aby pozbyć się ze słoika powietrza. Na koniec gruszki w słoiku zalać sokiem z gruszek, który powstał podczas ich tarcia.

Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na 3 słoiczki po 350 ml tartych gruszek.

Takie gruszki po pasteryzacji będą miały piękny, jasny kolor i będą wyglądały apetycznie. A zimą do tych gruszek można dodawać różne dodatki i można je wykorzystywać do dowolnych ciast, na ciepło i na zimno, np. kruche pieczone z gruszkami, a na górze pianka lub posypka bądź biszkopciki lub biszkopt przekładany z masą gruszkową + galaretka i bita śmietanka na górze – mniam!

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.