Przepisy Extra

Grzyby w solance

Grzyby w solance to jeden ze sposobów konserwowania grzybów. Przyznam, że bardzo ciekawy, i przypadł mi do gustu, bo grzybki w tej zalewie apetycznie się prezentują.

Przy nadmiarze grzybów, po suszeniu i mrożeniu można skusić się na takie w słoiku, w solance. Zwłaszcza, że pracy przy nich za dużo nie ma ;) Czytaj więcej

Są idealne na zimę :)

Po otwarciu słoika, grzyby przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą, aby wypłukać tę słoną wodę. Wyglądają i smakują jak świeże!

Idealnie nadają się do sosu, do zupy, do jajecznicy, do bigosu, do gołąbków, do kotletów - mniam ;) Smacznych możliwości jest wiele ;)

Smacznego!

Grzyby w solance

Składniki:

45 dag grzybów leśnych
Zalewa:
450 ml wody
½ łyżki soli
Dodatkowo:
1 łyżka soli
1 łyżka octu 10%

Sposób wykonania:

Grzyby leśne oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić. Do garnka wlać wodę i zagotować. Dodać sól, ocet, razem wymieszać i przełożyć grzyby. Całość razem wymieszać, zagotować i gotować 10 minut na małym ogniu. Następnie przecedzić, przelać zimą i odsączyć na sicie.

Wodę wlać do garnka, zagotować, wsypać sól i dokładnie rozmieszać. Do czystego i suchego słoika (wcześniej wyparzonego) przełożyć grzyby. Zalać gorącą słoną zalewą, słoik szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostudzenia.

Pasteryzować na małym ogniu przez około 30 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej, ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na 1 słoik 500 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.